Al meer dan 100 jaar geleden ontfermde Staatsbosbeheer zich over de duinen bij Schoorl, Wassenaar en Texel, de zandverstuivingen bij Kootwijk, het Haagse Bos, het Mastbos en het Ulvenhoutse bos. Bij elkaar waren deze terreinen zo'n 13.316 hectare groot. Inmiddels beslaat het areaal van door Staatsbosbeheer beheerde natuurgebieden 246.000 hectare. Staatsbosbeheer is daarmee de grootste natuurbeheerder van ons land. De organisatie beheert niet alleen maar bossen. Het bos beslaat 'slechts' 90.000 hectare, de overige 140.000 hectare bestaan onder meer uit duinen, heide, uiterwaarden en moerasgebieden. Tot de doelstellingen van Staatsbosbeheer hoort ook de zorg voor verschillende cultuurhistorische elementen als forten en landgoederen.
Staatsbosbeheer kiest in haar visie voor een blijvende, respectvolle relatie tussen mens en natuur. Bos, natuur en landschap zijn van onvervangbare waarde voor het welzijn en overleven van de mens.
In de missie van Staatsbosbeheer staat het werken aan een duurzame leefomgeving voor mens, plant en dier centraal. Om een blijvende relatie tussen mens en natuur te stimuleren kiezen we voor natuur die meerdere functies vervult en waarvan de mens onderdeel is.
Onze doelstellingen op een rijtje:
Staatsbosbeheer werd in 1899 opgericht om de Nederlandse staatsbossen te beheren en nieuwe bossen aan te leggen. De ontginning van 'woeste grond' stond hoog op de politieke agenda. Staatsbosbeheer werd verantwoordelijk voor bosbouw op grond die niet geschikt was voor landbouw.
Er was grote vraag naar hout en Nederland was ernstig ontbost. Bosbouw beloofde een goede investering te zijn, die bovendien de verstuivingen van zandgronden zou inperken.
In de loop van de twintigste eeuw is het takenpakket van Staatsbosbeheer uitgebreid met natuurbescherming, landschapsinrichting, recreatie en groene gebiedsontwikkeling. Begonnen als staatsbosbouwer heeft de 'rijksdienst' zich ontwikkeld tot een zelfstandige, publieke organisatie voor integraal natuurbeheer en -ontwikkeling.