Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Klein Bonaire

Eigenaar(s): STINAPA Bonaire
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Klein Bonaire
Een onbewoond eiland met helder blauw zeewater, zeeschildpadden, kleurrijke vissen, adembenemende koraalrif en parelwitte stranden.

Klein Bonaire… Helder blauw zeewater, broedende zeeschildpadden, Caribische vissen, ademnemende koralen en stralend witte stranden. Bovendien is het een oase van rust omdat het eiland onbewoond is.

Bonaire National Marine Park  Bonaire National Marine Park  Bonaire National Marine Park

Klein Bonaire is een koraaleilandje dat 800 meter tegenover Kralendijk ligt. De parelwitte stranden van het eilandje worden jaarlijks gebruikt als broedplaats door zeeschildpadden. Ongeacht de geringe omvang van het eilandje, is er een grote biodiversiteit. Er komen namelijk 54 soorten dieren voor, waaronder vogels en reptielen. Daarnaast kent het eiland 34 boom- en heestersoorten en 42 plantensoorten.

Bonaire National Marine Park  Papegaai vis - Bonaire National Marine Park  Bonaire National Marine Park

Na een rumoerige geschiedenis heeft Klein Bonaire de status van beschermd gebied gekregen en maakt het onderdeel uit van het Nationaal Marine Park Bonaire.

Historie

Klein Bonaire en Bonaire zijn 100 miljoen jaar geleden onderwater ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Later is de afgekoelde lava door een botsing tussen het Caribische Plateau en de platen Faralla en Altalia omhoog getild, tot het huidige landschap van Bonaire. Door de jaren heen hebben wind, regenwater en zeewater het eiland vorm gegeven. Er ontstonden koraalriffen rondom de kustlijn van Bonaire en Klein Bonaire. Deze koraalriffen strekken zich uit vanaf de kustlijn tot driehonderd meter uit de kust.

Bonaire National Marine Park  Bonaire National Marine Park

Op een bepaald moment heeft de mens zijn intrede gedaan en deze begon het eiland functioneel te gebruiken. Van 1849 tot 1854 functioneerde het eiland als een quarantainestation. Schepen met fruit en groente werden er eerst gecontroleerd op cholera. In 1868 werd het eiland via een openbare veiling voor 8000 gulden gekocht door Anjel J. Jesurun en gebruikt voor het houden van geiten. In 1870 is het verkocht aan de Klein Bonaire Development Corporation. In 1995 is er nog een poging geweest om op het eiland een all inclusive resort te bouwen met een pier, winkels en zelfs een brug naar het hoofdeiland. Gelukkig is dit project tegengehouden door natuurbeschermers. In 1999 is het eiland weer teruggegeven aan het volk van Bonaire.

Status van beschermd gebied

Op het unieke eilandje pal naast Bonaire heeft de natuur vrij spel en het eiland kan dienen als rustplaats voor de verschillende soorten dieren er leven. In 2001 kreeg Klein Bonaire de status van beschermd gebied en werd het onderdeel van het Bonaire Marine Park.

Bonaire National Marine Park  Bonaire National Marine Park  Bonaire National Marine Park

Ondanks dat het een klein eilandje is, is de biodiversiteit groot. Denk bijvoorbeeld aan de vele broedende zeeschildpadden, waarvan de aantallen in het Caribische gebied teruglopen. Of denk aan de zoutmeertjes op het eiland waar flamingo’s rustig foerageren. Daarnaast zijn er nog verschillende zoetwaterbronnen op het eiland. En in het meest zuidwestelijke deel van Klein Bonaire inderwater, ligt een unieke ´forest´ van zwart koraal.

Zelfs de bodem van het eiland, die voornamelijk uit kalksteen bestaat, is bijzonder. Dit kalksteen wordt ‘het jongere Seroe Domi kalksteen’ genoemd en is opgebouwd uit koraal, koraalpuin, koraalzand en fossielen. Het ontstaan van dit kalksteen gaat terug tot ongeveer 103.000 jaar.

Klein Bonaire is, zowel op het land als onder water, terecht uitgeroepen tot natuurgebied. De onderwaterwereld met schitterende koraalriffen en de parelwitte stranden waar zeeschildpadden broeden zijn namelijk erg kwetsbaar.

Datum: 26-2-2013 13:01:40
Voor meer informatie kunt u terecht bij: STINAPA Bonaire
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...