Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Gasterse duinen

Eigenaar(s): Het Drentse Landschap
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Gasterse duinen
Het vochtige en vruchtbare beekdal van de Drentsche Aa herbergt een bolwerk van adders en watervogels, zoals de nijlgans en de Canadese gans.

De Gasterse Duinen is onderdeel van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Het uiterlijk van dit natuurgebied wordt voornamelijk bepaald door glooiende heidevelden, stuifduinen en de twee vennen. Het vochtige en vruchtbare beekdal van de Drentsche Aa herbergt een bolwerk van adders, de aanwezige vennen dienen als trekpleister voor watervogels, zoals de nijlgans en de Canadese gans. Bovendien zien we overal sporen van de vroegere boeren die van het land hebben geleefd. Sporen zoals grafheuvels en karrensporen.

     

Historie

Sinds de Middeleeuwen hebben de voormalige bewoners van Drenthe voornamelijk geleefd van de landbouw. Ze hebben intensief gebruik gemaakt van het land, met als resultaat een typisch Drents cultuurlandschap met een combinatie van esdorpen, es en beekdal.

De Gasterse Duinen was in die tijd één van de plekken waar men met paard en kar de rivier kon oversteken. Hierdoor was de oversteekplaats een druk bezocht verkeersknooppunt tussen Groningen en Coevorden. Dit is zien aan de aanwezige karrensporen die nog steeds zichtbaar zijn in het natuurgebied.

    

De kronkelende beek Drentsche Aa heeft ook veel invloed op het landschap gehad. Langs de oevers vormden zich vaak vennen. Twee van deze vennen zijn nog steeds aanwezig in het natuurgebied, namelijk: Voorste- en de Achterste ven.

De Gasterse Duinen natuurreservaat

Na het inzien van de cultuur- en natuurwaarden is het natuurgebied de Gasterse Duinen gekocht door het Drentse Landschap. Doel van de aankoop was om het natuurgebied te beschermen en om de aanwezige cultuursporen intact te houden. Bovendien kan de natuur zich onder zo'n natuurbeschermer in harmonie met de moderne cultuur verder ontwikkelen. Zo blijft het karakteristieke landschap goed bewaard.

     

Datum: 17-12-2009 01:24:48
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Het Drentse Landschap
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...