Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Natuurgebied Duldersummerveld

Eigenaar(s): Het Drentse Landschap
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig

Het natuurgebied Duldersummerveld is een van de weidse heidevelden van het Nationaal Park Drentse-Friese Wold. De heidevelden liggen op een vlak terrein dat af en toe wordt onderbroken door kleine zandruggen. Het Duldersummerveld bestaat voor een deel uit natte heide en voor deel uit droge heide. In het natte gedeelte groeien dopheide, veenpluis en klokjesgentiaan. In het droge gedeelte zien we meer struikheide en muizenoor.

Door de jaren heen is het gebied gegroeid tot één van de best ontwikkelde heidevelden van Europa.

Historie

De geschiedenis van Duldersummerveld is erg roerig geweest. Het door de natuur vormgegeven landschap is door ingrijpen van de mens haar oorspronkelijke vorm verloren. Het terrein zag tot voor kort nog uit als een grote grassteppe.

Na de grote bosbrand in 1980 heeft men besloten om het natuurgebied Duldersummerveld terug te brengen naar haar natuurlijke vorm. Er zijn strategische ingrepen gedaan, zodat de natuur zich kon herstellen. De heidevelden werden geplagd en ontgonnen. Het verloop van het grondwater werd gestopt door de sloten te dempen. De Drentse heideschapen mochten op sommige plekken grazen, zodat de heide in conditie kon blijven.

Snel tempo herstel van de natuur

Dankzij de grote inspanning van de natuurbeschermers kon het gebied zich herstellen en ontwikkelen tot een gezond heideveld. Niet alleen de plantengroei steeg in rap tempo maar ook het aantal broedende en blijvende dieren werd groter. Alle slangensoorten van ons land komen hier voor, zoals de adder, ringslang en de gladde slang. Verschillende vogelsoorten zijn er ook in grote aantallen aanwezig. Er broeden maar liefst 100 soorten vogels in het gebied. De trekvogels maken er graag een pitstop tijdens hun tocht naar het zuiden.

Datum: 13-12-2009 21:23:05
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Het Drentse Landschap
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...