Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Natuurgebied Hijkerveld

Eigenaar(s): Het Drentse Landschap
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Dit is natuurgebied Hijkerveld
Een decor met heidevelden en pijpestrootjes tot aan de horizon. Een gedeelte heeft grafheuvels en het karrenspoor snijdt het landschap in tweeën.

Een decor met weidse heidevelden en uitgestrekte pijpestrootjes tot aan de horizon. Dit uitzicht wordt af en toe onderbroken door een alleenstaande boom. Een gedeelte heeft grafheuvels, van de mensen die van de gronden van Hijkerveld hebben geleefd. Het voormalige karrenspoor snijdt het landschap in twee├źn. Dit is natuurgebied Hijkerveld.  

        

      

Het natuurgebied historische waarde en dient als verblijfplaats voor dieren zoals adders en bijzondere planten. En een vogelreservaat, namelijk Diependal, dat elk voorjaar weer opleeft met broedende vogels.

Historie

Na de ijstijd groeide er  overal in Drenthe bossen. De mens leefde van deze oerbossen door middel van de jacht en na de intrede van de landbouw moesten de bossen plaats maken voor akkers, graasgebieden en dorpen. Door het intensieve gebruik van de akkers  ontstonden er schrale en droge gronden die zich geleidelijk tot heidevelden ontwikkelden. 

  

Hijkerveld was vroeger een woongebied met een dorp en akkers. Er waren ommuurde akkers van 40 bij 40 meter. Deze worden de Celtic fields genoemd. De vroegere bewoners hebben allerlei sporen achter gelaten zoals grafheuvels en karrensporen die nog zichtbaar zijn in het natuurgebied Hijkerveld.

Van het rijke verleden naar de toekomst


Tegenwoordig behoort Hijkerveld tot een van de grootste heidevelden van Drenthe. Het landschap is aangewezen als natuurgebied en is in bescherming onder natuurbeschermer Drenthse Landschap. Geleidelijk mag Hijkerveld weer herstellen tot zijn originele vorm. het natuurgebied kan weer fungeren als belangrijke trekpleister voor bijzondere dieren en planten. 

       

In het oosten van het natuurgebied bevindt zich een vogelreservaat waar men in het voor jaar alle soorten futen van Nederland treft. Rondom het gebied liggen verschillende kleine vennen waar adders in grote aantallen leven.

 

 

 

Datum: 1-12-2009 18:43:19
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Het Drentse Landschap
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...