Het natuurgebied Kampsheide is één van de deelgebieden van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Dankzij de vele archeologische overleveringen is het gebied met recht één van het meest authentieke plekken van het nationaal park. In het natuurgebied Kampsheide ligt de historische boerderij 'Kamps' waarvan de oorsprong terug gaat tot het jaar 1588. Er liggen verder 80 grafheuvels en een oeroude hunebed van 3200 voor Chr.
Het rijke verleden van Kampsheide heeft te maken met de levenswijze van de voormalige boeren in Drenthe. De zogenaamde esdorpencultuur is hier onlosmakelijk meeverbonden. De voormalige bewoners leefden van landbouw en bouwden hun huizen tussen de vruchtbare grond van het Beekdal en de hoger gelegen zandruggen, waar de es lag. Aan de rand van hun es werden de overleden familieleden begraven in grafheuvels.
De oeroude boerderij 'Kamps' is zo'n nagelaten archeologische schat. Hij dateert uit 1588 en is in de loop van de jaren van verschillende bewoners geweest. Zoals de nonnen van de Cisterciër orde van het Maria Klooster. De vele grafheuvels in de buurt van de boerderij wijzen erop dat het gebied vroeger als begraafplaats is gebruikt. Er liggen zo'n 50 grafheuvels in Kampsheide en 30 grafheuvels in bijbehorende Tumilibos.
Onder beheer van het Drentse Landschap blijven de cultuurhistorische waarden van het terrein intact. Daarom worden de heidevelden, met archeologische waarde, niet geplagd. De grafheuvels worden vrij gehouden van wildgroei zoals bomen en struiken.