Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Natuurgebied Kampsheide

Eigenaar(s): Het Drentse Landschap
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig

Het natuurgebied Kampsheide is één van de deelgebieden van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Dankzij de vele archeologische overleveringen is het gebied met recht één van het meest authentieke plekken van het nationaal park. In het natuurgebied Kampsheide ligt de historische boerderij 'Kamps' waarvan de oorsprong terug gaat tot het  jaar 1588. Er liggen verder 80 grafheuvels en een oeroude hunebed van 3200 voor Chr.

Historie

Het rijke verleden van Kampsheide heeft te maken met de levenswijze van de voormalige boeren in Drenthe.  De zogenaamde esdorpencultuur is hier onlosmakelijk meeverbonden. De voormalige bewoners leefden van landbouw en bouwden hun huizen tussen de vruchtbare grond van het Beekdal en de hoger gelegen zandruggen, waar de es lag. Aan de rand van hun es werden  de overleden familieleden begraven in grafheuvels.

De oeroude boerderij 'Kamps' is zo'n nagelaten archeologische schat. Hij dateert uit 1588 en is in de loop van de jaren van verschillende bewoners geweest. Zoals de nonnen van de Cisterciër orde van het Maria Klooster. De vele grafheuvels in de buurt van de boerderij wijzen erop dat het gebied vroeger als begraafplaats is gebruikt. Er liggen zo'n 50 grafheuvels in Kampsheide en 30 grafheuvels in bijbehorende Tumilibos.

Kampsheide intact houden

Onder beheer van het Drentse Landschap blijven de cultuurhistorische waarden van het terrein intact. Daarom worden de heidevelden, met archeologische waarde, niet geplagd. De grafheuvels worden vrij gehouden van wildgroei zoals bomen en struiken.

Datum: 6-12-2009 10:09:06
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Het Drentse Landschap
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...