Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Harderbroek

Eigenaar(s): Natuurmonumenten
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Ruige moerassen, soortenrijk grasland, vogelrijke plassen
Natuurgebied met vele gezichten. Ruige moerassen, soortenrijk grasland, vogelrijke plassen en vlak ernaast een kleine oerbos in de groei.

Natuurgebied Harderbroek ligt aan de rand van het Wolderwijd ten noorden van Harderwijk. Het gebied heeft elk seizoen een ander magie en kenmerkt zicht met ruige moerassen, soortenrijk grasland, vogelrijke plassen en vlak ernaast een kleine oerbos in de groei. In het voorjaar laat dit Hollands landschap je genieten van de bloesemrijk en in de winter van de wuivende gouden riethalmen die als muren rondom de plassen lopen.

Natuurgebied Harderbroek is een vrij jong gebied die aangelegd is in 1973 in de provincie Flevoland met een omvang 187 hectare. Dit typisch Hollands moeras- en plassengebied is beheer van Vereniging Natuurmonumenten.

Grote variatie op een relatief klein gebied

Het gebied is te verdelen in natte graslanden, rietvlaktes, open water, aangeplant bos en vanzelf ontstaan wilgenbos. Met deze eigenschappen heeft Harderwijk een daarbij behorende flora en fauna. De voedselrijke agrarische en het Wolderwijd heeft de aantrekkingskracht van de vogels vergroot.

Trekpleister voor moerasvogel

Harderbroek is sinds de aanleg een belangrijk leefgebied voor bedreigde moerasvogels geworden. Zo is er genoeg broed- en voedselgelegenheid aan roerdomp, kleine karekiet en baardmannetje (een typische rietvogel). In de wintermaanden maken de baardmannetjes dankbaar gebruik van de riet zaad. Naast deze moerasvogels zijn de lepelaars in de nazomer hier te spotten.

Laarzenpad

In 2005 is Harderbroek uitgebreid en met de witte 'laarzenpad' route. Het route slingert langs de mooiste plekken van het natuurgebied en loopt naar de uitkijkpunt. Excursies waren tot nu toe toegankelijk via Vereniging Natuurmonumeten Harderbroek. Dit vanwege de noodzakelijk rust voor de vogels.

Datum: 27-5-2009 08:02:57
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Natuurmonumenten
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...