Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Natuurpark Lelystad

Eigenaar(s): Het Flevo-landschap
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Paradijs voor beschermde dieren
In het Natuurpark Lelystad kunt u elanden, wilde zwijnen, Przewalskipaarden en wisenten van dichtbij bekijken.

Het Park biedt voor de beschermde diersoorten een natuurlijke leefomgeving waar ze zich kunnen voortplanten en ontwikkelen terwijl ze op een steenworp afstand te bezichtigen zijn. Natuurpark Lelystad is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen om de dieren zoals elanden, wilde zwijnen, Przewalskipaarden en wisenten van dichtbij te bekijken.

       

Historie

De provincie Flevoland heeft geen grote historie achter zich maar laat toch hier en daar stukje historie zien. Na de inpoldering zijn er interessante sporen uit verleden gevonden. Zoals het schip ‘de Zeehond die in 1880 is vergaan. Het schip is nog steeds op het oorspronkelijke plaats in het gebied ‘Belt van het park waar het schip gezonken is. Verder is door de Stichting Prehistorische Nederzettingen een aantal prehistorische bronstijdboerderijen van het voormalige eiland Schokland herbouwd. Het inpoldering van de Noordoostpolder is het eiland Schokland onderdeel van de provincie Flevoland.

In de jaren ‘70 is de Natuurpark Lelystad leven gaan krijgen door de toenmalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders in samenwerking met Artis. In het begin werd handig ingespeeld op de bestaande waterpartijen, struiken en weiden door het gebied ‘de Kamp in te richten met elanden die de gestalte gaf van terreinen versterkte.

    

Later bij aanleg van de Rijksweg A6 werd de Natuurpark Lelystad gebruikt als toevoer voor zand. Hierdoor ontstonden nieuwe grote waterplassen met (schier)eilanden en grote oeverlengtes.

Oog in oog met de dieren

Inmiddels is Natuurpark Lelystad een belangrijke schakel geworden voor de bedreigde diersoorten in Nederland. De dieren krijgen hier natuurlijk leefomgeving zoals ze in de vrije natuur zouden leven. Zoals bijvoorbeeld de dassen kunnen 's nachts rustig leven , elanden krijgen vrije ruimte om te groeperen en te grazen. Momenteel worden er bevers voorbereid om in het Nationaal Park Biesbosch, de Gelderse Poort, de Hurnse Kil en in de Flevolandse wateren los gelaten te worden. Hiernaast biedt het Natuurpark ondersteuning aan de Europese otter en geven onderdak aan de Przewalskipaarden. Er wordt ook gewerkt aan het uitzetten van de wisenten in grote natuurterreinen over geheel Europa.

       

In het Natuurpark Lelystad zijn de volgende dieren te bezichtigen:

  • Het edelhert: Leefgebieden kenmerken zicht met loofbossen, naaldbomen met voldoende water in de buurt. itsluitend plataardig voedsel.
  • De eland: Leefgebieden kenmerken zicht met loofbossen, naaldbomen en uitgestrekte moeras gebieden. Hun Voedsel bestaat uit waterplanten en plantaardig materiaal zoals twijgen, heide en boombladeren.
  • De wisent: Leefgebieden kenmerken zicht met loofbossen, naaldbomen met onderbegroeiing en veel open plekken. Hun Voedsel bestaat uit gras en in winter bast en twijgen, bladeren, eikels en kruidachtige planten.
  • Het Pater Davidshert: Leefgebied van deze herten is moerassige vlakten en rivierdelta van China. Ze leven voornamelijk van gras, fonteinkruid, riet, waterlelie's en waterkersen.
  • Het wilde zwijn: Wilde zwijnen hebben een grote aanpassingsvermogen aan de omgevingen en hierdoor kunnen vrijwel overal leven. In Nederland zijn voornamelijk te zien de Veluwe. Dit zijn alles eters en halen hun voedsel uit omgeploegd aarde.
  • De bevers: De bevers leven langs de langzaam stromende rivieren of meren, omgeven door bos. Ze bouwen burchten aan de oevers of een dam aan een rivier of meer om de water niveau consistent te houden. Hun voedsel bestaat uit waterplanten, boomschors, bladeren, takken en knoppen van bomen.
  • De wilde zwaan: De Hollandse polders zijn trekpleister voor wilde zwanen in de winter en broeden doen ze Scandinavië en Rusland. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit waterplanten.
  • De Europese otter: In het wild leven deze otters langs de oevers van rivieren, meren en moerassen. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vis en kleine knaagdieren zoals ratten.
  • De Aziatische otter: Net als de Europese otters leven deze otters langs de oevers van rivieren, meren en moerassen. Ze leven van krabben, mosselen, vissen, insecten, vogels en kleine knaagdieren.
  • Het Przewalskipaard: Ze leven in steppegebieden met grote variatie aanplanten. Hun voedsel bestaat uit gras, struiken en kruiden. Voor een sterke bouw van hun lichaam zijn de mineralen als fosfor, kalk en magnesium van groot belang.
  • De Ooievaar: Leefgebieden kenmerken zich met open terreinen met hier en daar boom groepen. Ze leven van onder andere slakken, regenwormen, kikkers, insecten, hagedissen, slangen, padden en muizen.

Al deze dieren zijn verspreid over Natuurpark Lelystad en kunnen van uit de wandel- en fietspaden bezichtigd worden. De paden komen langs de beste plekken om de dieren te bekijken. Het natuurpark onderscheidt zich door de unieke combinatie van aangelegd en spontane natuur.

 

Datum: 30-7-2009 13:06:00
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Het Flevo-landschap
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...