Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

De Betuwe

Eigenaar(s): Staatsbosbeheer, Landgoedwinkel Heerlijkheid Mariënwaerdt
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
De Betuwe
In de Betuwe zijn natuur, landbouw, tuinbouw, cultuurhistorie, rust en ruimte nauw met elkaar verweven.

In de Betuwe zijn natuur, landbouw, tuinbouw, cultuurhistorie, rust en ruimte nauw met elkaar verweven. De weidse vergezichten kenmerken zich door kronkelende rivieren met natuurrijke uiterwaarden. De horizon wordt op sommige plaatsen onderbroken door pittoreske dorpjes, imposante landgoederen of kastelen.

Wie aan de Betuwe denkt, denkt aan fruitteelt: appels, peren, kersen en pruimen. Haar reputatie als de boomgaard van Nederland heeft de Betuwe te danken aan haar ligging tussen de rivieren. De oevers van de rivieren zijn de ideale plek voor tuinbouw en fruitteelt. De vele boomgaarden, die in de bloesemtijd in witte en roze wolkjes veranderen, maken van de Betuwe in het voorjaar een trekpleister voor wandelaars en fietsers.

Historie

Het landschap van de Betuwe is voornamelijk geboetseerd door de drie grote rivieren de Waal, de Neder-Rijn en de Lek. De snel stromende rivieren zorgden door de eeuwen heen voor de aanvoer van vruchtbare zand- en kleigrond en maakten het gebied geschikt voor fruitteelt.

Toen men de vruchtbare gronden langs oevers van de rivieren ontdekte, zijn er door de jaren heen geleidelijk nederzettingen ontstaan. De mensen vestigden zich op de hoger gelegen oeverwallen zodat hun huizen en dieren tijdens overstromingen veilig waren. De vruchtbare gronden en de handel over de rivieren zorgde voor welvaart en de kleine nederzettingen groeiden uit tot steden en dorpen. Hierdoor is er een rijke cultuurhistorie achtergebleven met monumentale dorpen, imposante landgoederen en kastelen.

Heden

Daarnaast is er nog een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk langs de monumentale landgoederen, authentieke dorpen, kastelen en kerken. Op de uiterwaarden van de rivieren zijn nieuwe natuurgebieden aangelegd waar het water en weidevogels langzamerhand hun weg terug vinden. Natuurbeheerders zijn druk bezig met het herstellen van het natuurgebied zodat de Betuwe weer herstelt naar haar oorspronkelijke vorm.

Datum: 21-4-2010 21:23:49
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Staatsbosbeheer, Landgoedwinkel Heerlijkheid Mariënwaerdt
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...