Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Landgoed Mariënwaerdt

Eigenaar(s): Heerlijkheid Mariënwaerdt
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Landgoed Mariënwaerdt
Authentieke sfeer van een rivierenlandschap dat versterkt wordt door de 14 monumentale Hofstedes met hooibergen en een vloedschuur.
De ideale plek om een blik te werpen in het verleden.

Aan de oever van de meanderende Linge ligt het cultuurhistorische juweeltje genaamd Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. In het verre verleden was er een Norbertijnen abdij gesticht. Door de bewogen geschiedenis was de abdij verwoest en maakte het plaats voor een imposant landhuis.

     

Het landgoed heeft de authentieke sfeer van een rivierenlandschap dat versterkt wordt door de 14 monumentale Hofstedes met hooibergen en een vloedschuur. Dit ligt allemaal verspreid over een terrein met akkers, wildrijke bossen, grienden, statige lanen en waterpartijen.

Historie

Landhuis van het Landgoed Mariënwaerdt

De giften die men vroeger aan de kerk doneerde, diende vaak als verzekering voor slechtere tijden. Het begon allemaal met de donatie van een stukje grond, Heringwaard , aan de kerk door Hendrik I van Cuijk.

Mariënwaerdt betekent het eiland van Maria of in kerkelijke taal: Insula Sacta Marie.

Later werd door de aanhangers van Norbert een klooster gesticht op Heringwaard, Mariënwaerdt genoemd. Mariënwaerdt betekent het eiland van Maria of in kerkelijke taal: Insula Sacta Marie. Door de jaren heen heeft het klooster zich ontwikkeld tot een uitgebreid complex, als een soort stadje. De welvarende abdij werd vaak geteisterd door overstromingen en plunderende legerbendes. Met als gevolgd dat de abdij een keer volledig verwoest is geweest.

Na de verwoesting kreeg de Gelderse Overheid het eigendomsrecht. Op de plek van de voormalige abdij werd een imposant landhuis gebouwd. Dit was gedaan om het landgoed te verkopen, maar desondanks heeft het  100 jaar te koop gestaan. Om het landgoed aantrekkelijk te maken werd het verheven tot ' heerlijkheid '. Uiteindelijk heeft A.O.R.F. graaf van Bylandt het gekocht en sindsdien is het in deze familie gebleven.

     

Mariënwaerdt nu...

Inmiddels beheert de 19e generatie van de familie van Verscheur het landgoed. Om de cultuurhistorische waarden en authentieke sfeer te bewaren wordt op biologische wijze landbouw verricht, zodat natuur en cultuur zich hand in hand ontwikkelt. De biologische producten worden in de landgoedwinkel verkocht.

Datum: 17-4-2010 10:11:08
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Heerlijkheid Mariënwaerdt
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...