De Loenermark maakt deel uit van één de grootste laaglandnatuurterreinen van Noordwest-Europa, namelijk De Veluwe. Ook De Loenermark kenmerkt zich door naald- en loofboom bossen, heidevelden en niet te vergeten glooiende heuvels. Op de Loenermark leeft een grote populatie wild zoals wilde zwijnen, die als bulldozers de grasmat keren op zoek naar insecten en larven. Of herten die op de wildweide al rondlopend zoeken naar voedsel. Ook amfibieën en reptielen komen in grote aantallen voor, zoals de zeldzame gladde slang.
Centraal op het terrein ligt een schaapskooi waar het zeldzame huisdierras de Veluwse Schaap in stand wordt gehouden. De schapen helpen de natuur door vrij op de heidevelden te grazen. Elk jaar wordt er op de schaapskooi het geliefde evenement ' lammetjesdag' gehouden. Dit trekt grote aantallen bezoekers aan.
De glooiende heuvels van de Veluwe zijn een product van de voorlaatste ijstijd. Het schuivende ijs vanuit het noorden heeft zand voor zich uit geduwd en na het smelten van het ijs bleven er stuwwallen over in de vorm van heuvels. De Loenermark ligt op zo'n een stuwwal, met een hoogte van wel 80 meter boven NAP.
De Veluwe werd al vroeg in de prehistorie bewoond. Het terrein van De Loenermark werd echter niet bewoond maar voornamelijk gebruikt als graasgebied voor huisdieren. Er zijn alleen nog sporen van menselijk activiteiten in de vorm van wegen die bijna niet meer zichtbaar zijn of sporen van de ijzerindustrie uit de Middeleeuwen, even ten westen van Beekbergen. Er ligt nog een grafheuvel in het noorden van het natuurgebied.
De meeste activiteiten vonden plaats rondom de nederzettingen Loenen en Zilver.
Na de jarenlange invloed van de mens heeft er zich een terrein gevormd met belangrijke natuurwaarden in de vorm van bossen, heide en on-Nederlands uitziende heuvels. Tegenwoordig is De Loenermark onder beheer van Stichting Gelders Landschap. Op het terrein wordt er naar een natuurlijk uitziend bos gestreefd en de ruimtelijke variatie van heide en bos wordt er in stand gehouden.