Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Beekdal De Beerze

Eigenaar(s): Natuurmonumenten
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
De Beerze mag weer kronkelen
De akkers maken weer plaats voor de natuur. De Beerze wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke vorm.

Beekdal De Beerze

Beekdal De Beerze is een van de jonge gebieden die grenst aan het natuurgebied Kampina. Hier wordt de Beerze weer naar zijn oorspronkelijke vorm teruggebracht. De kronkels van vroeger zijn hersteld en op de plek van de voormalige akkers is er een broekbos aangelegd. Het natuurgebied Beekdal De Beerze is grotendeels hersteld en het jonge broekbos trekt weer insecten, vogels en vele amfibien aan.

     

Tijdens een wandeling op de aangelegde wandelroute maakt u grote kans een buizerd te zien. En als u geluk heeft, ook een ijsvogel langs de oevers. De natuur mag weer zijn gang gaan.

Historie

De beekdalen van ons land zijn te vinden op de hogere zandgronden in het midden, zuiden en oosten van Nederland. De invloed van een beek op dit soort landschappen duidelijk zichtbaar aan de flora en fauna. De bronnen van de beken bevinden zich vaak in een hoog gelegen bos-, heide-, of veengebied. Op de hoger gelegen grond wordt de regen vastgehouden. Deze wordt geleidelijk losgelaten in de beken. De dalen bij de hoger gelegen gebieden vormden moerassige laagten en vervolgens tot broekbossen.

    

De moerassige laagten waren een vruchtbaar landschap en daarom een ideale plek om akkers aan te leggen. Hiermee begon de invloed van de mens op de kronkelende beken. De verkaveling van de vruchtbare landschappen ging ten koste van de kronkels van de beken. Dit had als resultaat dat de beken in ons land een rechte slootachtige vorm kregen. Hierdoor stroomde het water sneller en de rijke flora en fauna maakte plaats voor de akkers.

Herstel van de Beerze

Momenteel ondergaat de Beerze een grote metamorfose. De aangelegde akkers worden weer teruggegeven aan de natuur. Het dal van de Beerze is een van de natuurgebieden waar de herstelwerkzaamheden zijn afgerond. De beheerder Natuurmonumenten heeft bij het bekken een broekbos aangelegd en de kronkels weer hersteld.

   

Het jonge natuurgebied is inmiddels sterk aan het veranderen. Op veel plekken zien we de kattenstaarten, pinksterbloemen en harig wilgenroosje weer langs de oevers. Ook de vogels hebben hun weg hiernaartoe gevonden. De bruine kiekendief en andere watervogels hebben dit nieuwe natuurgebied ontdekt.

 

Datum: 6-10-2009 09:55:43
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Natuurmonumenten
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...