Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Kampina

Eigenaar(s): Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Kampina: afwisselend natuurgebied
Brabants natuurgebied afwisselend met droge en natte heide, bossen, beken en vennen

Kampina is een echt Brabants natuurgebied met afwisselend droge en natte heide, bossen, beken en vennen. In de zomer vindt u hier allerlei sporen van de dieren die van de bosbessen eten.

Vos, duif, Vlaamse gaai en egel laten dan prachtig blauw gekleurde poepsporen achter. Eind augustus is de gekleurde mozaïek van het heidegebied een lust voor het oog. Boven de vennen ziet u met wat geluk boomvalken op libellen jagen. Andere bijzondere vogels zijn de wulp, boompieper en roodborsttapuit. In november en maart rusten en eten tijdens de vogeltrek soms kraanvogels in de Kampina.

  

Watersalamanders

Sinds de vorige eeuw zijn de talloze vennen in Kampina ernstig bedreigd door verzuring, vermesting en verdroging. Natuurmonumenten greep in met een noodplan. Vennen werden uitgebaggerd, de oevers geplagd en de bomen aan de waterkant gekapt. De wind heeft nu meer vat op het open water en in de herfst verstikt vallend blad de vennen niet langer. Het water is minder zuur en voedselrijk en de vegetatie is een stuk gevarieerder. In het water zijn salamanders gezien en oeverkruid en moerashertshooi zijn terug. Ook groeit er zonnedauw, lavendelheide en veenbes.

 

IJslandse paarden

Uw geld wordt goed besteed. Geregeld koopt Natuurmonumenten grond aan om natuurgebieden met elkaar te verbinden. Banisveld verbindt de natuurgebieden Kampina en het nabijgelegen De Mortelen van Brabants Landschap met elkaar. In 2006 is er een oversteekplaats voor runderen gerealiseerd. Als u door Kampina wandelt kunt u niet alleen runderen, maar ook een kudde IJslandse paarden en schapen tegenkomen. De beesten zorgen ervoor dat het gebied zijn open karakter behoudt. In het zuidoosten van Kampina stroomt de Beerze. In het stroomdal vindt u elzenbos met hop en bitterzoet, veel gagel.

 

Datum: 7-9-2009 20:02:05
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...