Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Landgoed De Hoevens

Eigenaar(s): Landgoed de Hoevens
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig

Op Landgoed Hoevens vindt u monumentale boerderijen , gerestaureerde houtwallen, statige lanen, graslanden en akkers. Dit landgoed geeft een goed beeld van het Kempische Coulisselandschap.

Het wordt duurzaam beheerd en biedt alle rust en ruimte voor recreatie. In de omgeving bevinden zich de natuurgebieden Riels Hoefke, Het Regte Heide, Landgoed Ooievaarsnest en Riels Laag.

Historie

Het terrein van het landgoed ligt gedeeltelijk op de dekzandrug tussen de Oude Leij en het riviertje de Mark. Voor het ontstaan van de dekzandrug gaat men ervan uit dat er in de prehistorische tijd een brede rivier stroomde die reliëfjes heeft gevormd. In de loop der jaren bleef van de brede rivier een dekzandrug over die de meanderende beken scheidde van elkaar. Dergelijke terreinen waren in de prehistorie dé plek waar nederzettingen ontstonden. Er zijn nog steeds sporen zichtbaar van menselijke activiteiten uit de preshistorie, de Romeinse en de Merovingische tijd (een dynastie van Frankische koningen).

In de dertiende eeuw kwamen veel terreinen in de omgeving van Alphen en Goirle in bezit van de abdij van Tongerlo. Het begon met schenkingen aan Sint Willibrordus in 709 en hij gaf het weer door aan de abdij van Echternach. In 1175 werden alle bezittingen overgedragen aan de abdij van Tongerlo. Deze terreinen bleven 6 eeuwen in bezit van de abdij. In die tijd begon men met landbouw op De Hoevens.

Een eeuwenoude agrarische geschiedenis

Sinds 1919 is het landgoed in particulier bezit en de huidige eigenaar geeft verdiende aandacht aan het landschap en de cultuurhistorie. Zo zijn bijvoorbeeld de verdwenen houtwallen hersteld volgens de oude kaarten uit gemeentearchief. Grote grazers zoals koeien en schapen mogen op het terrein grazen, zodat het ecologisch wordt beheerd. Daarnaast wordt er net als vroeger weer biologisch geteeld.

De eeuwenoude agrarische geschiedenis (sinds de elfde eeuw) van het landgoed wordt trouw aan de traditie voorgezet. 

Datum: 27-6-2010 22:50:19
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Landgoed de Hoevens
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...