Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Landgoed Groote Meer

Eigenaar(s): Natuurmonumenten
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
De Groote Meer en de Kalmthoutse Heide
Natuurherstel duurt zeker tot 2011, maar tegen die tijd ligt hier dan ook een robuust, grenzeloos natuurreservaat.

De Groote Meer en de Kalmthoutse Heide in België zijn onderdeel van het grensoverschrijdende natuurpark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Eind 2006 zijn we met onze Vlaamse collega's gestart met ambitieuze werkzaamheden. Doel: beide heidegebieden met elkaar verbinden en grote zandduinen herstellen. Tussen de gebieden ligt nu nog een natuurlijke barrière van eentonig productiebos. Een deel daarvan wordt gekapt zodat de wind net als vroeger weer zand kan verplaatsen. Kijk voor meer informatie over dit LIFE-project op www.grensparkzk.nl.

   

Vleesetende plant

Natuurherstel duurt zeker tot 2011, maar tegen die tijd ligt hier dan ook een robuust, grenzeloos natuurreservaat. Dieren die hier nog nauwelijks voorkomen of zijn verdwenen zullen terugkeren. Gebiedsuitbreiding is goed voor de nachtzwaluw, boomleeuwerik en roodborsttapuit, de (ongevaarlijke) gladde slang en zeldzame vlinders als heideblauwtje. Ook heidevegetatie zal opbloeien. Struikhei, dophei en korstmossen zullen zich uitbreiden. Aan de venoevers zal weer plaats zijn voor vleesetende zonnedauw en oeverkruid. In Groote Meer en de Kalmhoutse Heide liggen straks nieuwe en verbeterde wandel- en fietspaden, zodat u volop van de natuur kunt genieten.

 

  

Strijd tegen verdroging

Ook nu bent u hier al meer dan welkom. Er is een gemarkeerde rondwandeling uitgezet. Tijdens uw tocht wandelt u door heuvelachtig terrein met bos, heide, stuifzand en vennen. Groote Meer en Kleine Meer zijn twee van die vennen. Ze staan het grootse deel van het jaar droog. Natuurmonumenten pakt de verdroging aan. De komende jaren zorgen we voor verbetering van de waterstand, zodat de vennen weer gaan leven. Bijzondere dieren die u met wat geluk in het gebied aantreft zijn buizerd, havik, specht, rode bosmier , heikikker en de levendbarende hagedis.

Datum: 3-7-2009 23:58:50
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Natuurmonumenten
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...