Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Oude Buisse Heide

Eigenaar(s): Natuurmonumenten
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Oude Buisse Heide
Fraaie bomenlanen, parkbossen, theekoepels en landhuizen geven het landschap een romantisch tintje.

Landgoed Oude Buisse Heide is verbonden met een historisch jaar en illustere bewoners. In 1945 schonk schrijfster en politica Henriëtte Roland Holst (1869-1952) dit bijzondere natuurgebied aan Natuurmonumenten. De eigenaresse bracht hier met haar man, beeldend kunstenaar Rik Roland Holst, vele zomers door in de Angora Hoeve.

    

    

In de Herenkamer van de naastgelegen boerderij ontvingen ze beroemdheden als architect Hendrik Berlage, schilder Charley Toorop en dichter Herman Gorter. De Oude Buisse Heide is voor het echtpaar Roland Holst een bron van inspiratie geweest.

Luieren in het bosch

Henriëtte Roland Holst schreef er de meeste van haar dichtbundels, biografieën en politieke boeken. Ze omschreef de plek met de woorden "zoo lieflijk, vredig en idyllisch bekoorlijk, dat elk mensch, die daar komt, door haar stilte, blije harmonie getroffen wordt." De ‘muze van het socialisme bracht haar dagen door met "wandelen, fietsen, zwemmen en luieren in het bosch." Ze schreef er talloze prachtige natuurgedichten. Wie Oude Buisse Heide bezoekt, kan met de gemarkeerde Gedichtenroute in de voetsporen treden van Henriëtte Roland Holst.

 

Statig landgoed

Een bezoek is meer dan de moeite waard. De Oude Buisse Heide en het aangrenzende De Moeren en Wallsteijn zijn gevarieerde landgoederen met oude bossen, weilanden, akkers, vennen, restanten heide, houtwallen en boerderijen. De fraaie bomenlanen, parkbossen, theekoepels en landhuizen geven het landschap een statig tintje. De Koepelroute stoort zich niet aan eigendomsgrenzen en laat u dit kleinschalige landschap als geheel zien. Op het landgoed ligt ook de oude theekoepel uit 1840 waar Henriëtte Roland Holst regelmatig verbleef. U heeft hier een fraai uitzicht.

Zangvogels

Dankzij uw steun als lid kan Natuurmonumenten dit historische landgoed onderhouden. We hebben de Herenkamer gerestaureerd, creëren een gevarieerder bos, maken vennen schoon en plaggen de heide, zodat deze niet met gras overwoekerd raakt. In 2006 is dankzij deze ingreep het zeldzame heideplantje klokjesgentiaan weer gezien. In het voorjaar ziet u snavelbies, veenpluis en de vleesetende zonnedauw. Met wat geluk treft u tijdens uw wandeling een wulp, hagedis of boomvalk. Sta af en toe stil, sluit uw ogen en geniet net als mevrouw Roland Holst van de zangvogels in het bos.

  

 

Datum: 15-12-2009 14:27:38
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Natuurmonumenten
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...