Natuurgebeid Pannenhoef bestaat uit een afwisselend landschap met cultuurhistorische sporen en belangrijke natuurwaarden. Het cultuurhistorisch landhuis Arendberg, het kleine bakkershuisje en de typische Brabantse werkschuren zijn sporen van het ingrijpen van de mens.
De belangrijke natuurwaarden worden bepaald door het moerasgebied de Lokker. Het beekje de Bijloop stroomt weer in zijn oude bedding en door het Lokker. Het voormalige productiebos herstelt zich tot een gemengd grove dennen- en loofbos. De 11 vennen zijn weer terug in het gebied en zitten vol met nieuw leven. Dit allemaal dankzij de inspanning van Brabants Landschap.
Na de ijstijd begon het ijs te smelten en vormden plassen in het landschap. In de loop der jaren groeiden er veenlagen, die later in de middeleeuwen als brandstof werden gebruikt. Door de grote vraag naar hoogveen ontstond de turfindustrie in de Lage Landen.
Natuurgebeid Pannenhoef is een goed voorbeeld van zo'n hoogveengebied waar er tot aan de onderliggende zandgronden veen werd ontgonnen. Op deze kale plekken werd het lot van het gebied aan de natuur overgelaten en vormden er zich uitgestrekte heidevelden. Hierna begon het ingrijpen van de mens opnieuw. Het landschap werd voornamelijk als productiebos of voor de landbouw gebruikt.
Het laatste overgebleven restje wilde natuur werd later door Brabants Landschap gekocht en sindsdien is deze organisatie bezig om het natuurgebied Pannenhoef terug te brengen naar zijn oorspronkelijke vorm.
De herstelwerkzaamheden bestaan onder andere uit: Het uitgraven van de 11 verdwenen vennen in het natuurgebied en ervoor zorgen dat het er weer aantrekkelijk is voor amfibieƫn en salamanders. Het natte heideveld de Lokker wordt nat gehouden doordat het beekje de Bijloop weer in zijn oude bedding stroomt. Het eentonige productiebos met grove dennen wordt een handje geholpen zodat de dennenbomen worden afgewisseld met loofbomen.
Kortom, in het natuurgebeid Pannehoef leeft het weer als vanouds en het gebied is ook aantrekkelijk geworden voor wandelaars.