Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Regte Heide

Eigenaar(s): Het Brabants Landschap
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Natuurgebied De Regte Heide
Gevarieerd landschap met natte en droge heide velden, een onaangetast beekdal, bossen, cultuurhistorische landgoederen en 6 Keltische grafheuvels.

Natuurgebied De Regte Heide is een terrein met hoge en lage reliëfjes waar men samenspel van heide, moerassig beekdal, loof- en naaldbossen. Vanaf de hoge  reliëfjes heeft men een uitzicht tot aan de horizon, waar de bossen beginnen. Het gevarieerde landschap met het beekdal van de Oude Leij is een trekpleister voor 28 soorten vlinders, steltlopers, moerasvogels en Nederlands enige vleesetende plant, namelijk Zonnedauw.

     

Het beperkt stuk grond ligt op een steenworp afstand van het drukke Tilburg, maar is desondanks een oase van rust. De Regte Heide is niet alleen belangrijk vanwege haar natuurwaarden maar ook door haar  eeuwenoude historie en rijke cultuur. Het reservaat herbergt 6 Keltische grafheuvels uit de Bronstijd (1700-1000 voor Christus). Deze historische elementen wijzen erop dat er in de omgeving van De Regte Heide nederzettingen hebben bestaan.

Historie

Voor het ontstaan van De Regte Heide moeten we een blik werpen in de prehistorische tijd. Uit vele onderzoeken blijkt dat er in die tijd een brede rivier stroomde door de "Goorse Laag".  De stromende rivier heeft door middel van aanslibbing reliëfjes gevormd op het terrein, zoals de dekzandrug waarop De Regte Heide ligt.

     

Door de jaren heen heeft de brede rivier plaats gemaakt voor kleine beekjes met zoals onder andere de Oude Leij en de Poppelsche Leij. Daartussen ligt de dekzandrug van De Regte Heide, die als waterscheiding heeft gefungeerd voor de 2 beken.  Dit soort terreinen zijn de plekken waar vroeger de nederzettingen zich settelden. Het vruchtbare beeklandschap was goed voor akkers, graasgebied en boerderijen en de dekzandrug werd onder andere gebruikt om grafheuvels te plaatsen.

De Regte Heide als natuurreservaat

Tot en met 1990 was het gebied een militair oefen terrein. Vanaf 1990 is het eigendom geworden van Stichting Het Noordbrabants Landschap. De bestemming van het terrein is voornamelijk dat de natuur weer de vrije hand krijgt. Daarnaast wil men de cultuurhistorische waarden intact houden.

De beheerder en de eigenaar Stichting Het Noordbrabants Landschap grijpt op strategische plekken in, door middel van plaggen en vernatten, zodat de natuur zich gemakkelijker herstelt. Het resultaat hiervan is duidelijk te merken. Langs het beekdal van Oude Leij, Riels Laag, steken bijzondere planten weer de kop op. Ook grote aantallen vogels hebben hun weg hiernaartoe weer gevonden.

Datum: 23-5-2010 07:47:26
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Het Brabants Landschap
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...