Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Strijbeekse heide

Eigenaar(s): Staatsbosbeheer
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Bosgebied, heideterreinen en landbouwgronden
De Strijbeekse heide vormen één van de mooiste natuurgebieden van West-Brabant.

Het verhaal van natuurgebied Strijbeekse Heide zit al in de naam, namelijk de natte heidevelden met op verschillende plaatsen vennen en een gedeelte met een dennenbos. Het gebied heeft een roerige geschiedenis overleefd en tegenwoordig is het een plek waar vogels broeden en de heide is hersteld.

    

Historie

Jaren lang hebben de plaatselijke bewoners van het gebied aan haar lot overgelaten. Hierdoor zijn de oorspronkelijke natuurlijke vormen veranderd. Het boetseerwerk dat door de jaren heen door de natuur is gedaan, was volledig weg. Door de modernisering van de landbouw en het verkavelingproces zijn de heidevelden verdeeld onder de plaatselijke boeren en ontgonnen tot de grond uitgeput was. Kortom: de Strijbeekse Heide was aan haar lot overgelaten.

   

Het ging jaren lang niet goed met de Strijbeekse Heide. De vennen verdroogden en de bodem verzuurde. De heidevelden groeiden dicht. De dennen bossen veranderden in eentonige en saaie bossen. Er moest wat gebeuren…

Herstel van de natuur

Na 1990 besloot men in te grijpen. De natuur werd op strategische plekken geholpen zodat het zich kon herstellen. Dat proces werd ingang gezet door het creëren van ruimte tussen de bomen in het eentonige bos. De heide en graslanden werden geplagd, met als gevolg dat de heide weer zijn kop opsteekt. De vennen zijn uitgebaggerd om verzuring tegen te gaan.
Het gaat sinds het afgelopen jaar weer de goede kant op met de Strijbeekse Heide.

    

De natuur heeft zich op veel plekken hersteld en trekt dieren aan en bijzondere planten groeien er weer. Het is weer als vanouds in het natuurgebied Strijbeekse Heide.

Datum: 17-12-2009 16:11:32
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Staatsbosbeheer
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...