Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

West-Brabantse Dijken

Eigenaar(s): Natuurmonumenten
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig

Deze dijken zijn levende cultuurhistorie! Ze horen bij het Brabantse dijkenlandschap dat vanaf 1700 gestalte kreeg. Natuurmonumenten onderhoudt de Vlietdijk, Mariadijk, Bloemendijk, Annadijk, Kleine dijk, Oude Vlietpolderdijk en de Heense dijk. De fraaiste dijken zijn de Oude Vlietpolderdijk en de Kleine dijk. Langs de Oude Vlietpolderdijk staan 250 knotwilgen waar de koolmees en steenuil hun jongen grootbrengen. De Kleine dijk is bijzonder vanwege de meidoorns die in bloei een heerlijke zoete geur verspreiden.

Kaardebol

Op de Oude Vlietpolderdijk staan knikkende distel en grote kaardebol, die in de zomer prachtig bloeien. Ook groeien in het gebied planten als wilde marjolein en gewone agrimonie. Door de aanwezigheid van deze beschermde en kwetsbare flora kon Natuurmonumenten succesvol ageren tegen de komst van grootschalige varkensfokkerijen.

De dijken worden onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers. Voor dieren en planten zijn de dijken een belangrijke natuurverbinding met de buurgebieden Steenbergse Vliet en Dintelse Gorzen.

Datum: 27-5-2009 09:48:16
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Natuurmonumenten
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...