Deze dijken zijn levende cultuurhistorie! Ze horen bij het Brabantse dijkenlandschap dat vanaf 1700 gestalte kreeg. Natuurmonumenten onderhoudt de Vlietdijk, Mariadijk, Bloemendijk, Annadijk, Kleine dijk, Oude Vlietpolderdijk en de Heense dijk. De fraaiste dijken zijn de Oude Vlietpolderdijk en de Kleine dijk. Langs de Oude Vlietpolderdijk staan 250 knotwilgen waar de koolmees en steenuil hun jongen grootbrengen. De Kleine dijk is bijzonder vanwege de meidoorns die in bloei een heerlijke zoete geur verspreiden.
Op de Oude Vlietpolderdijk staan knikkende distel en grote kaardebol, die in de zomer prachtig bloeien. Ook groeien in het gebied planten als wilde marjolein en gewone agrimonie. Door de aanwezigheid van deze beschermde en kwetsbare flora kon Natuurmonumenten succesvol ageren tegen de komst van grootschalige varkensfokkerijen.
De dijken worden onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers. Voor dieren en planten zijn de dijken een belangrijke natuurverbinding met de buurgebieden Steenbergse Vliet en Dintelse Gorzen.