Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Brouwerskolkpark

Eigenaar(s):
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig

Het Brouwerskolkpark met een omvang van 17,15 ha. ligt in Overveen ten zuiden van de spoorlijn Haarlem-Zandvoort. Nabij het park ligt de Brouwerskolk waar het park zijn naam aan heeft te danken.

De Brouwerskolk is in de 17e eeuw ontstaan als gevolg van zandwinning. Het schone water uit de plas, die door de afgraving was ontstaan, stroomde via de Brouwersvaart richting Haarlem. Het water was erg schoon, omdat het kwelwater is uit de duinen. Daarom was het geschikt voor het brouwen van bier. Om die reden hadden de Haarlemse Brouwers belang bij de waterkwaliteit van de Brouwerskolk.

De Brouwerskolk is in de 17e eeuw ontstaan als gevolg van zandwinning. Het schone water uit de plas, die door de afgraving was ontstaan, stroomde via de Brouwersvaart richting Haarlem. Door de behoefte voor schoonwater waren de Haarlemse Brouwers aangewezen op het schone duinwater in de Brouwerskolk. Tot op de dag van vandaag draagt die naam de herinnering aan een verdwenen industrietak in de hoofdstad van Noord-Holland.

Momenteel wordt waterplas in het naar Brouwerskolk beheerd voor recreatieve doeleinden en het ooit gegraven met een puur functioneel doel is verloren gegaan.

Datum: 24-6-2009 11:35:35
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...