Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Het Kraansvlak

Eigenaar(s): PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Het Kraansvlak is 438 ha duingebied
In de natuurkern van het Kraansvlak vindt een proef op praktijkschaal plaats met de inzet van wisenten.

Het gebied tussen de Kennemerduinen en de spoorlijn Zandvoort-Overveen Kraansvlak kenmerkt zich met paraboolduinen en het authentieke zeedorpenlandschappen. Overal in de duinen zijn er sporen te zien van landbouw en veeteelt: voormalige aardappelveldjes en stukjes grasland waar geiten graasden. In 1998 is het Kraansvlak uitgebreid met het Wurmenveld en de Noordduinen.

Het beheer van Kraansvlak is verdeeld in verschillende zones. Geprobeerd wordt om de stuifplekken weer te activeren, waardoor meer dynamiek en dus meer variatie aan planten en diersoorten ontstaat.

Er is een parkzone welke vrij toegankelijk is. Typische kenmerk van het gebied is zeedorpenlandschap met tekenen van landbouw en veeteelt. Zo zijn er aardappelveldjes en stukjes grasland waar men vroeger geiten liet grazen. Het gebied is goed te bezichtigen via het toeristische fietspad 'duinpieperpad'.

Verder is er een beweidingzone beperkt toegankelijk is. Beweidingzone wordt het natuur gecontroleerd vrijspel gegeven en er zijn grote grazers vrijgelaten om de oorspronkelijke flora en fauna weer een kans te geven.

Laatste zone is gereserveerd als het permanente rustgebied voor dieren en is altijd afgesloten voor het publiek. Hier zijn onder andere wisenten uitgezet. Er loopt wel een pad naar een uitzichtspunt bij het Meertje van Burdet om vogels te bekijken.

Datum: 24-6-2009 11:42:43
Voor meer informatie kunt u terecht bij: PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...