Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Middenduin

Eigenaar(s): Staatsbosbeheer
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Natte duinvalleien, bebossingen en open duinen
Bij een wandeling in rustige tijdstippen is kans groot om een wisent, een ree of een vos te zien.

Middenduin heeft zijn natte duinvalleien, bebossingen en open duinen te danken aan de oorspronkelijk bewoners en ontzanding in 1722 tot 1807 ten behoeve van het verstevigen van de bodem voor huizenbouw of de aanleg van wegen. Later in 19e eeuw is er een bosgebied geplant om het verstuiven van het zand tegen te gaan.

    

In het gebied Middenduin leefden de mensen van landbouw en later van veeteelt. Er zijn nog steeds sporen te zien van de veeteelt onder andere aan de namen van gebieden zoals de Bokkendoorns, het Schapenvlakje en het Koevlak. Later is men overgegaan van bollenteelt tot volkstuintjes.

Momenteel wordt het gebied gecontroleerd aan de natuur vrij gelaten. Door grootgrazers vrij te laten is het gebied gevarieerder in vegetatie en als gevolg aantrekkelijk voor nieuwe planten en dieren. Zo is de parnassia meer en meer te zien overal op de Middenduin. De keverorchis en de gevlekte rietorchies laat ook zijn gezicht zien. Ook de vlinders en vogels worden hier goed vertegenwoordigd.

Bij een wandeling in rustige tijdstippen is kans groot om een ree of een vos te zien. Het gebied is goed geschikt voor recreatie met zijn speelvelden en gemaaide gazons.

      

     

Datum: 30-7-2009 13:44:56
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Staatsbosbeheer
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...