Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Eigenaar(s): Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, IVN Nederland Vereniging en Stichting
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Maak kennis met stuifduinen, duinmeren, eeuwenoude eikenbossen en de grandeur van voormalige landgoederen.

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een zeer gevarieerd en groots ongerept duinlandschap in de provincie Noord-Holland. De vergezichten van het gebied worden bepaald door de stranden, kalkrijke duinen, historische landgoederen en binnenduinrandbossen. Door de onevenheden op het terrein en het klimaat is het gebied een trekpleister voor jonge en oudere recreanten. 

    

   

Voor het bezichtigen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland kunt u het beste beginnen bij het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Het bezoekerscentrum geeft informatie over dieren en planten die leven in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier vindt u een café, winkel en informatiebalie waar u terecht kunt voor tips om wandelend, fietsend of met een excursie het Nationaal Park te ontdekken. U kunt er GPS tochten en speurtochten huren voor kinderfeestjes en schoolreisjes. Het bezoekerscentrum is gehuisvest in een prachtig duurzaam gebouw, geïnspireerd op een duinboerderij uit de 7e eeuw. Vlakbij het bezoekerscentrum ligt ’t Wed. Dit duinmeer is een populaire recreatieplek. Het bezoekerscentrum is gelegen aan de Zeeweg bij ingang Koevlak.

Historie

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is zo'n 5500 jaar geleden begonnen met ontstaan van strandwallen. In het begin bij de vorming van de duinen speelde de zeestromingen grote rol.

Er ontstonden zand ophopingen aan de kust door zeestromingen en deze en deze werden door de wind tot zandbanken opgeworpen. Zo heeft de natuur vrijspel gehad bij de vorming van de strandwallen in de zandbanken. Door de duinruggen ontstonden lager gelegen vochtige en voedselrijke vlaktes met veen.

De vochtige duinvalleien begonnen vorm te nemen en begonnen ook bomen te groeien. Er vormden bossages met eiken, iepen, linden, beuken en hazelaars, dat zich uitstrekte van het huidige Alkmaar tot Den Haag. Later is het klimaat gaan veranderen en door het storm is de zand land inwaarts geblazen.

 

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NPZK)

In 1995 is het Nationaal Park ingesteld als één van de 20 Nationale Parken in Nederland. Het gebied heeft een omvang van 3800 hectare en de heeft kenmerkende eigenschappen met duinen en strand, ook fraaie binnenduinbossen, historische landgoederen en veenpolders.

Om het bijzondere natuur in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland te beschermen en te zorgen dat de natuur blijft ontwikkeling is er een samenwerkingsverband opgericht tussen de terreinbeheerders opgericht. Deze terreinbeheerders zijn Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en NV PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, particuliere eigenaren, het IVN, de omliggende gemeenten Zandvoort, Haarlem, Bloemendaal en Velsen, het Hoogheemraadschap Rijnland en de provincie Noord-Holland.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een groot, ongerept duinlandschap tussen Zandvoort en IJmuiden. Maak kennis met stuifduinen, duinmeren, eeuwenoude eikenbossen en de grandeur van voormalige landgoederen. Wandelaars struinen hier vele kilometers ongestoord rond. Ouders met jonge kinderen beleven ongekende avonturen. Er zijn speelweides en speelbossen met fascinerende klimbomen. Kamperen kan in de directe omgeving van voorjaar tot nazomer. Pak uw rugzak in of laad de gezinsauto vol en geniet meerdere dagen van dit rustgevende natuurgebied.

       

Datum: 9-12-2009 19:35:55
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, IVN Nederland Vereniging en Stichting
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...