Natuurgebied De Poel is een uniek stuk ‘oudland dat bewaard is gebleven na de herverkaveling. In de ‘Zak van Zuid Beveland is dit gebied cultuurhistorisch van grote waarde. De hoogteverschillen in de weilanden zijn onder andere ontstaan door zoutwinning.
De bloeiende meidoorns zorgen in het voorjaar voor een witte bloemenzee. De doornige struiken dienden vroeger samen met de braam als natuurlijke veekering. Natuurmonumenten behoudt en herstelt de heggen. Want ze horen bij het landschap en zorgen voor beschutting en voedsel. Talloze vogels eten tot diep in de winter rode meidoornbessen. In het voorjaar broeden tuinfluiter, kneu, spotvogel en heggenmus in deze struiken. In het grasland van De Poel broeden grutto, kievit, tureluur en scholekster.
De omliggende dijken worden van mei tot september opgesierd door gele agrimonie en de purperen wilde marjolein. In poelen en sloten leven kleine watersalamander en groene kikker.
Om het leefgebied van reptielen en amfibieën te vitaliseren maakt Natuurmonumenten de poelen en drinkputten schoon. Om verdroging tegen te gaan is een aantal sloten afgesloten.
De Poel leent zich uitstekend voor een wandel- of fietstocht. In januari kunnen kinderen en volwassenen op kraambezoek bij de lammetjes. Kijk voor de data en andere activiteiten op de website van bezoekerscentrum de Zeeuwse Schaapskudde.