Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Duingebied Oranjezon

Eigenaar(s): Stichting Het Zeeuwse Landschap
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Duingebied Oranjezon
De horizon wordt bepaald door de oorspronkelijke en heuvelachtige stuifduinen begroeid met struwelen en duingraslanden.

Het voormalig duinwaterwingebied is sinds 1988 een natuurmonument en wordt beheerd door Het Zeeuws Landschap. Het gebied kenmerkt zich met duinen, duinvalleien, loofbossen en naaldbomen. het beeld van de horizon wordt bepaald door de oorspronkelijke en heuvelachtige stuifduinen begroeid met struwelen en duingraslanden. Het rust in het gebied voelt on-Hollands aan en je kan uren dwalen door de duinen. 

        

     

Historie

De oorsprong van het duingebied is halverwege 19e eeuw. Het gebruik van de onhygiƫnische regentonnen en welputten leidde tot de ziektes zoals pokken, cholera en tyfus. In 1884 is men in Walcheren begonnen met waterwinning in de duinen. Dit was ook de start van de drinkwaterleiding voor Vlissingen, daaropvolgende Middelburg. Zo is het gebied door de jaren heen afgesloten geweest voor de buitenwereld.

Oorsprong "Oranjezon"

Het gebied was vroeger eigendom van de graven van Nassau, die later prinsen van Oranje werd. De naam van het gebied is te danken aan deze Koninklijke familie. Naast de bijzondere naam heeft het gebied een schildwachtweerhuisje van de Hollandse militairen geconserveerd. Dit is een overblijfsel van de eerste wereld oorlog. 

  

Recreatie en Natuurgebied

Tientallen jaren is het gebied onder beheer van de natuur wilde groei ondergaan aan flora en fauna. Door vrijspel van de natuur zijn de gebieden dicht gaan groeien met berken en Amerikaanse vogelkersen. Ook de laag groeiende planten zoals de duinriet heeft de duingraslandvegetatie doen verarmen. Daarnaast zijn de invloeden van de luchtverontreiniging en zure regen te merken.

Om de verruiging tegen te gaan is de beheer van het gebied in handen Het Zeeuws Landschap. Inmiddels is Het Zeeuws Landschap hard bezig om de struweel en de bosvorming tegen te werken zodat de oorspronkelijke duingraslandvegetatie herstelt. Hiervoor zijn er op verschillende plekken graasvee losgelaten. Om de vochtige duinvalleien terug te laten keren zijn de waterwinkanalen gedempt.

  

Het kleine bosgebied wordt ook een handje geholpen. De slechte naaldbomen met schimmelinfecties worden gelijdelijk omgevormd tot loofbossen. Op sommige duintoppen zullen de naaldbomen verdwijnen en zullen weer prachtige vergezichten bieden. Door de omvang van het gebied is er veel stilte en rust en trekt meer en meer recreanten aan.

Datum: 15-12-2009 16:26:47
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Stichting Het Zeeuwse Landschap
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...