Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Slot Haamstede

Eigenaar(s): Natuurmonumenten
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Struinen door Zeepeduinen
Aantrekkelijke wandelpaden slingert langs de mooiste stuifduinen van Zeepeduinen.

Het natuurgebied van Natuurmonumenten ligt in de omgeving van het Slot Haamstede. Het 13e eeuwse kasteel in Haamstede was het inspiratie geweest voor de naam van het natuurgebied.


    

Het voormalig graasgebied 'de zeepdeduinen' kenmerkt zich met stuifduinen, denne bossen en vochtige gebieden. Aangrenzende de bossen worden door Staatsbosbeheer beheert.

Historie

Rondom haamstede zijn er meerder gebieden waaronder het slotbos, de Zeepduinen en de aangrenzende gebieden in beheer van staatsbosbeheer. Het slotbos lag in het landgoed van het 13e eeuwse kasteel in Haamstede. langs de statige lanen van het slotbos bloeien sneeuwklokjes, hyacinten, narcissen en het felgele speenkruid in het voorjaar. Naast de prachtige bloemen leven en broeden dertig verschillende vogelsoorten, waaronder de wielewaal en de bosuil.

Het gebied 'Zeepeduinen' werd tot 1965 door de boeren gebruikt om hun vee te laten grazen. Het gebied groeide na een tijdje dicht en was minder toegangkelijk voor de mensen en hun dieren. Dit leidte dat planten als duinviooltjes, walstro en biggekruidje niet meer konden groeien in het gebied. Ook de vogels als de wulp en de tapuit hebben het gebied verlaten. Zo was natuurgebied gebied langzaam aan het sterven.

   

Shetland Pony's

Zeepeduinen is later in het beheer van Vereniging Natuumonumenten gegaan. Zij hebben het natuur hier handje geholpen door op sommige plekken bomen weg te halen en vlaktes voor de grazende dieren te maken. De Shetland Pony's genieten hier van het rustgebied en grazen net als in het wild vrij rond. De pony's eten boombast, jongen bomen en struiken en is er weer plaats voor de planten die het gebied hebben verlaten.

Bunker uit Tweede Wereldoorlog

Centraal in het gebied ligt op een van de hoogste duinen een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. In de kleine donkere bunkers overwinteren honderden vleermuizen zoals de franjestaart en de baardvleermuis. De bunkers toegangkelijk en met excursie kunt u ze bezoeken.

    

In het gebied ligt een grote plas met verschillende vogels zoals kuifeenden, wintertalingen, slobeenden en bergeenden. Er is door de Vereniging Natuurmonumenten een observatiescherm geplaatst om de vogels te kunnen bekijken.

Datum: 13-8-2009 10:56:36
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Natuurmonumenten
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...