Yerseke Moer, het laatste authentieke Zeeuwse polderlandschap, is het grootste natuurgebied van het Zeeuwse Landschap en speelt een belangrijke rol bij het ecologische netwerk van Nederland. Het voormalige schorrencomplex Yerseke Moer is door de eeuwen heen gebruikt voor zoutwinning. De lager gelegen gedeeltes werden gebruikt als weilanden. Zoutwinning en de kreekruggen hebben voor onevenheden in het terrein gezorgd. Momenteel is Yerseke Moer een natuurgebied met een rijke cultuurhistorie en bijzondere natuurwaarden.
Meer dan duizend jaar geleden was Yerseke Moer een schorrencomplex met kreekjes en oeverwallen. In de 12e eeuw is er een ringdijk om de schorren heen aangelegd en was het van de zee afgesloten. De grote oeverwallen waren geschikt voor landbouw. In de lager gelegen gebieden waren er dikke zoute veenlagen en daarom waren deze gebieden alleen geschikt voor weidebouw.
In de middeleeuwen had men grote behoefte aan zout. De Zeeuwen begonnen met het opgraven van de zoute veenlaag die zich onder de zeeklei of het zand bevindt, voor de zoutwinning. Het veen en veengebieden werden moer genoemd. Dat verklaart de oorsprong van de naam Yerseke Moer. De zoutproductie groeide in de Romeinse tijd en er ontstond een turf- en veenindustrie.
Het gevolg van de grootschalige moernering (het handelen in veenproducten) was dat er hobbelige terreinen ontstonden. Dit type landschap wordt ook wel een hollebollig landschap genoemd. Ook de voormalige kreekruggen zorgden voor reliëfjes. Deze zijn nog steeds zichtbaar in het gebied.
Het cultuurhistorische Yerseke Moer heeft momenteel bijzondere natuurwaarden. In het gebied komt veel zoutminnende vegetatie voor. Naast zeekraal, schorren en zilte graslanden zijn zelfs het zeldzame draadklaver en de fijne goudscherm te vinden. De oer-Hollandse weidevogels, zoals tureluur, kluut, kleine plevier en grutto, worden hier goed vertegenwoordigd en ganzen als de kolgans, rotgans, brandgans en kleine rietgans foerageren hier tijdens hun verblijf.
Het gebied is door haar beheerder, Het Zeeuwse Landschap, opengesteld buiten het broedseizoen. Er is een gemarkeerde wandelroute die door het gebied slingert om de vogels te observeren. U vindt meer informatie over het gebied bij: bezoekersinformatie.