Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Midden Delfland Broekpolder

Eigenaar(s):
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig

Het natuurgebied in Midden Delfland Broekpolder is een bosrijk gebied met afwisselende ruigten en open gebieden. Er is een grote variatie aan bloemen, planten en dieren. Elk seizoen valt er wat te ontdekken. In de herfst groeien op sommige plaatsen grote aantallen paddenstoelen. De Reuzen berenklauw is de laatste jaren ook uitbundig aanwezig.

Doorkijkjes langs de wandelroutes in de Broekpolder   Yilaydin aan het wandelen na batterij leeg van zijn camera   Fotograaf Unal exprimenteert met macro

Historie

Het ontstaan van het terrein kent een lange geschiedenis. Archeologische opgravingen wijzen erop dat het gebied al vanaf de zevende eeuw voor Christus bewoond was. Er stonden hoogstwaarschijnlijk huizen met houten palen en lemen vlechtwanden. Men gaat ervan uit dat de naam Broekpolder is ontstaan in de Middeleeuwen. Het woord 'Broeken' (brouck) heeft betrekking op het moerassige en drassige veengebied.

Midden Delfland Broekpolder   Midden Delfland Broekpolder   Midden Delfland Broekpolder

De originele polder van toen bevindt zich eigenlijk onder een laag Rotterdams havenslib dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw is gestort. Mede dankzij het gestorte havenslib was het terrein sterk verontreinigd en werd het aangewezen als natuur- en recreatiegebied.

Aalkeetbuitenpolder   Paden van Aalkeetbuitenpolder   Paden van Aalkeetbuitenpolder

Men heeft over het opgespoten havenslib een dunne laag aarde gestort. Hierop begon men met het ontwikkelen van een natuur- en recreatiegebied. Door de jaren heen is er een stuk afwisselende natuur aangelegd: met bosrijke gebieden die afwisselend bestaan uit ruigten en open vlaktes.

Tegenwoordig

Langzamerhand vinden meer en meer dieren hun weg naar de tamelijk nieuwe natuur. Dankzij de vele bloemen in het voorjaar en in de zomer fladderen vlinders en zoemen er bijen van bloem naar bloem voor nectar. Ook de aanwezige bijenkasten zijn een bewijs dat de natuur zich hier goed ontwikkeld.

Ogen van een blinde bij heel dichtbij  Doorkijkjes langs de wandelroutes in de Broekpolder

Iedereen kan genieten van de natuur in Midden Delfland Broekpolder dankzij de aangelegde wandel- en fietsroutes. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelpaden aangelegd die door de polder slingeren en de bezoekers op de mooie en spannende plekken van het terrein brengen.

Datum: 23-5-2011 12:58:26
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...