Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Vogelreservaat Diependal

Eigenaar(s): Het Drentse Landschap
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Vogelreservaat Diependal
Alle soorten futen van Nederland zijn hier te spotten. In het hart van het reservaat is er een vogelkijkhut van 162 meter.

Het vogelreservaat Diependal vormt een onderdeel van het natuurgebied Hijkerveld. Het voormalig vloeimeer van de aardappelmeelfabriek is door de jaren heen een trekpleister geweest voor stelt lopers. Na de sluiting van de fabriek is de afvoer van de eiwitrijk water gestopt en het aantal vogels kleiner geworden.

    

Desondanks is er nog een groot aantal vogels dat hier broedt en verblijft. Alle soorten futen van Nederland zijn hier te spotten. In het hart van het reservaat is er een vogelkijkhut via een tunnel van 162 meter te bereiken is.

Historie

De geschiedenis van Diependal gaat niet zo ver in het verleden. Het is een product van de industriƫle revolutie. Het vogelreservaat Diependal werd gebruikt om het afvalwater van de aardappelfabriek schoon te maken voordat het het Oranjekanaal in ging.

Het schoonmaakproces leverde een bijzondere situatie op. Het eiwitrijke afvalwater werd in Diependal geloosd, waar dan veel steltvogels kwamen foerageren. Het gebrek aan voedsel op de schrale heidevelden van het nabij gelegen natuurgebied Hijkerveld hebben ook hieraan bijgedragen. Diependal stond bekend als een stinkend vogelparadijs, door de stank van het afvalwater.

   

Onderdeel van een omvangrijk Hijkerveld

Helaas moest de fabriek sluiten en het schoonmaakproces stopte. Het aantal vogels nam af. Dit tot grote verontrusting van de vogelaars. Tegenwoordig wordt onder beheer van het Drents Landschap het vogelparadijs een handje geholpen. Door het rondpompen en regelen van het waterniveau. Op deze manier ontstaat er een ideale situatie voor verschillende vogels.


 

Datum: 2-12-2009 20:07:14
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Het Drentse Landschap
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...