Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Eigenaar(s): Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Oase van rust en natuur gevormd in de ijstijd
Uitgestrekte bossen, zandvertuivingen, heidevelden, landgoederen met kastelen en eeuwenoude zandwegen.

Binnen het Nationaal Park Hoge Veluwe zijn vele afwisselende gebieden te vinden binnen een oppervlakte van 5000ha. De kenmerken van de Veluwe als stuifzand, korstmossteppen, heidevelden, grasvlakten en loofboom- en vliegdennebossen zijn hier terug te vinden. Het park staat bekend om het grofwild: edelherten, moeflons, wilde zwijnen en reeën. Ook de vogels uit de rodelijst worden hier goed vertegenwoordigd.

Het Nationaal Park Hoge Veluwe is een must voor rust- en natuurliefhebbers.

      

De veluwe: Uitgestrekte bossen, zandvertuivingen en heidevelden, landgoederen met kastelen en boerderijen, eeuwenoude zandwegen langs de oude dorepen en gehughten. Deze oase van rust en natuur gebouwd door de schuivend ijs in de ijstijd. De enorme schuivende blokken ijs schoven grond voor zich uit waardoor de relieven van veluwe is onstaan. Door samenspel van de wind en de ijs zijn de mooie en de uitgestrekte bossen en heuvels onstaan.

     

Later kapten de boeren de oerbossen en werd gebruikt voor landbouw. Nadat de oerbossen grotendeels gekapt waren zijn de boeren begonnen met potstal-system: heideplaggen werden gemengd met schapemeste om de enken vruchtbaar te houden. Door het diepe plaggen, kon de heide zich niet herstellen en kwam aan de oppervlakte. Zo is de Veluwe aan zij n variatie gekomen.

Nationaal Park Hoge Veluwe

Het Nationaal Park Hoge Veluwe is een bijzonder natuurgebied met zijn afwisselende kenmerken. Naast de bovengenoemde bijzonderheden wordt de horizon ook versierd met de spectaculaire oude alleenstaande vliegdennen. De vliegdennen kunnen in de barre omstandigheden heel goed leven op het stuifzand. Het natuurlijke schilderij van de stuivende zand van de Pollen en de contrast met de vennen en de moerassen van het Deelense Veld is een oase voor het oog.

Wildobservatie

  

Het Nationaal Park Hoge Veluwe geeft onderdak aan verschillende soorten dieren, van grofwild tot vogels op de rodelijst. Tijdens een bezoek is de kans groot dat u een edelhert, een moeflon, een wilde zwijn of een ree ziet. Naast de grofwild leven hier ook kleinere dieren zoals de vos, das en boommarter. Om de dieren rustig te laten leven zijn er wildobservatie plekken gemaakt om ze te bekijken. De meeste kans maakt in de namiddag en in de schemering.

Er zijn ook Vogels uit de 'rode lijst' die hier broeden of verblijven tijdens hun doortocht naar andere oorden.

Kröller-Müller Museum en Beeldtuin

Op het Nationaal Park Hoge Veluwe kan men nog de Kröller-Müller Museum vinden. Deze bevat een collectie schilderijen, sculputen, tekeningen en kunstnijverheid. Helene Kröller-Müller heeft kunstwerken van verschillende beroemde namen bijeengebracht. Hierbij moet u aan namen denken als Vindcent van Gogh, George seurat, Pablo Picasso, Piet Mondriaan en bart van der Leck. In de beeldentuin zijn ruim 100 sculpturen te zien, onder andere van Auguste Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth, Richard Serra, Jean Dubuffet en Cleas Olderburg.

Jachthuis Sint Hubertus

  

Het monumentale gebouw 'Jachthuis Sint Hubertus' is gebouwd naar een ontwerp van de architect H.P. Berlage. Bij de vormgeving zijn de motieven uit de legende van St. Hubertus gebruikt. Het jachthuis en de tuinen rondom de vijver zijn het hele jaar open voor bezoekers.

 

Datum: 7-9-2009 20:43:30
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...