Het landgoed Baest kenmerkt zich door afwisselende flora en fauna, statige lanen, en imposante en monumentale gebouwen uit de 16e en 18e eeuw, zoals de Eikehoef. Het karakter van de bossen wordt bepaald door de meanderende Beerze, die nog steeds in haar oorspronkelijke vorm stroomt.
Het gebied heeft een rijke cultuurhistorie en men ziet er nog sporen van natuur en religie. De Baest is ook zeer bijzonder vanwege de aanwezigheid van het bedevaartsoord De Heilige Eik.
Voor de oorsprong van het gebied moeten we terug naar 1317 tot 1660. Het voormalige landgoed behoorde tot de abdij van Tongerlo. In 1773 is het landgoed van eigenaar veranderd en uitgebreid met drie kapitale boerderijen, waaronder de Lindenhoef.
Zowel de Groote Beerze als de Kleine Beerze hebben altijd door het landgoed gestroomd en komen samen in de Beerze. Men heeft er ook alles aan gedaan om de kronkelende beek in zijn oorspronkelijke vorm te laten. Bij de aanleg van het Wilhelminakanaal in 1928 is er een omleidingskanaal aangelegd om het karakter van het landgoed te houden. Zo kon de kronkelende Beerze in alle rust door het landgoed blijven stromen.
Onder invloed van de mens is Landgoed Baest uitgegroeid tot een bijzonder natuurgebied en cultuurhistorisch landgoed. De sporen van de pelgrims naar de Heilige Eik en sporen van de voormalige cultuur zijn overal in het gebied zichtbaar.
Landgoed Baest is een paradijs voor wandelaars. Bij een wandeling krijgt u een goede indruk van de verschillende stempels die door de mens en de natuur zijn achtergelaten. Tijdens de wandeling krijgt u de indruk dat u een reis door de tijd maakt. Een reis door oude bossen, langs landbouwgronden, en historische tuinen die één geheel met de monumentale langgevelboerderijen en het landhuis vormen.
De langgevelboerderij werd voornamelijk in de 18e en 19e eeuw gebouwd. Hierbij werd het hallenhuis samengebracht tot de hallehuisgroep.