Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

De Eerebegraafplaats Bloemendaal

Eigenaar(s): De Oorlogsgravenstichting
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig

De Eerebegraafplaats Bloemendaal is een Nederlandse eerebegraafplaats opgericht in 1945 waar 373 verzetsstrijders uit de tweede wereldoorlog hun laatste rustplaats hebben gekregen. De slachtoffers waren door de Duitsers ergens in Noord-Holland gefusilleerd en dan begraven in verschillende plaatsen in de Kennermerduinen begraven.

Vlak na 1945 is men begonnen met opgraven van de lichamen van honderden verzetstrijders die in de Kennemerduinen bij Boelemendaal door de Duitsers zijn begraven. Gedurende de oorlogsjaren zijn er in de Kennemerduinen honderd mensen gefusilleerd en er werden stoffelijke resten van verzetstrijders door Duitsers gegraven die elders in Noord-Holland waren gefusilleerd.

In het duingebied zijn 422 lichamen teruggevonden op 45 locaties. Er zijn op acht verschillende plaatsen rood granieten gedenkstenen geplaatst. De gedenkstenen staan voor drie kleine en drie grote groepen oorlogsslachtoffers herdacht.

De mensen die bij de opgravingen betrokken waren kwam verzoek om een gemeenschappelijke begraafplaats in de nabijheid van de plaats waar gefusilleerde hun grootste offer brachten. De heer Erven van de Vliet stelde 6 hectare grond beschikbaar voor een begraafplaats omdat de meeste stoffelijke resten.

In 27 november 1945 vond inwijding van het gebied plaats samen met de begrafenis van de enige vrouw onder de gefusilleerde: Hannie Schaft.

Datum: 24-6-2009 12:30:27
Voor meer informatie kunt u terecht bij: De Oorlogsgravenstichting
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...