Boswachterij Leersum was net als de rest van de Utrechtse Heuvelrug groot heide en stuifzand. Tegenwoordig helpt Staatsbosbeheer dit gebied een handje en verder laten ze de natuur zijn gang gaan. Dankzij Staatsbosbeheer is dit gebied natuurlijker bos met gevarieerde flora en fauna, open hei, zandverstuiving en fraai begroeide vennen.
Aan de bouw van Boswachterij Leersum heeft de mens een handje geholpen. De mens liet zijn vee op de heuvels grazen en eventueel bestaande bossen werden gekapt voor landbouw. Zo onstonden net als de rest van de Utrechtse heuvelrug woeste stuifzandvlaktes. Later werden deze gronden bewerkt met kunstmest om de grond vruchtbaar te maken.
De vennen onstonden door het uitgraven van veen voor turf. Men werd bewuster van de belang van natuur en begon met planten van de heideterreinen met naaldbossen.
Momenteel is Staatsbosbeheer druk bezig met herstellen van natuur in Boswachterij Leersum. De saaie naaldbomen worden gekapt en laat men liggen zodat het natuur zijn gang kan gaan. Door vrijspel van natuur zorgt voor natuurlijker bos met meer planten en dieren, open hei en zandverstuiving. De plassen zijn zijn gebaggerd door Staatsbosbeheer en zijn nu open plassen met fraai begroeide oevers.
De restauratie van de oevers zullen meer bijzondere planten en dieren aantrekken. De planten zoals zonnedauw, klokjesgentiaan en lavendelheide en vogels zoals de geoorde fuut, dodaars, roodborsttapuit en geelgors.
Boswachterij Leersum wordt door Staatsbosbeheer tot zijn schilderijachtige uitstraling herstelt. Het gebied is goed toegangkelijk op de aangelegde paden.