Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Grebbeberg

Eigenaar(s): Stichting Het Utrechts Landschap
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Een gebied met een verleden
De Grebbeberg, een gebied met een verleden, onder invloed van de mens en de natuur.

De Grebbeberg, een gebied met een verleden, onder invloed van de mens en de natuur. Het vijftig meter hoge uiteinde van de Utrechtse Heuvel levert een indrukwekkend panorama-uitzicht op de Blauwe Kamer, de Neder-Rijn en de Betuwe. Aan de voet van de Grebbeberg, in de Blauwe Kamer, heeft de natuur vrij spel en dwalen grote grazers rond in het rivieroeverreservaat. Het voormalig productiebos op de Grebbeberg is uitgegroeid tot een volwassen bos met grote statige eiken.

  

Historie

Voor het ontstaan van de heuvelrug moeten we terug naar de ijstijd. Het schuivende ijs vanuit het noorden heeft de heuvel van Utrecht gevormd. De heuvels waren aantrekkelijk om te wonen, verdedigingswerken aan te leggen en om te offeren. De mensen hebben in de loop der jaren hun sporen achtergelaten in de vorm van burchten, boerderijen en productiebossen.

Sporen van de vroege menselijke aanwezigheid zijn nog steeds zichtbaar. De zogeheten ringwal(burcht) aan de Grebbeberg is nog steeds te zien. Uit de opgravingen in het gebied blijkt dat de oorsprong van de ringwal terugloopt tot rond 2000 voor Christus.

   

De Grebbeberg is vooral bekend door de Slag om de Grebbeberg in mei 1940. Hieraan herinnert de erebegraafplaats waar nu alleen Nederlandse militairen begraven liggen. In 1940 was De Grebbeberg ook een strategische plek en werd er tussen de Nederlandse verdedigers en de Duitse invallers hevig gestreden. De sporen van de oorlog zijn nog steeds te zien op de oude bomen, in de vorm van kogel- en of granaatinslagen.

Ereveld Grebbeberg

Voor de militairen die op de Grebbeberg sneuvelden is er een rustplaats gemaakt. Ruim 400 militairen die hier begraven zijn, komen uit de directe omgeving. De overige begraven militairen komen van elders in het land. In totaal zijn er 850 graven.

De natuur

Na het jarenlange gebruik door de mens besloot men de Grebbeberg terug te geven aan de natuur. Het voormalig eikenhakhoutbos is nu beschermd en de heuvel is verbonden met het rivieroeverreservaat De Blauwe Kamer. De rivieruiterwaarden spelen een belangrijke rol bij de vorming van het natuurgebied. Bij laag water is er genoeg voedsel te vinden voor grote grazers als runderen en paarden of edelherten. Bij hoog water kunnen de dieren zich terug trekken naar de hoger gelegen heuvelrug.

Op de heuvel in het bos zijn verschillende planten te vinden zoals salomonszegel, vingerhoedskruid, adelaarsvaren en dalkruid. In de bosrand, op de grens van berg naar rivier (het zogeheten Onderlangs), groeien zeldzame planten als pijpbloem en tripmadam.

 
Datum: 29-7-2009 21:31:00
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Stichting Het Utrechts Landschap
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...