Het voormalige productiebos Kaapse Bossen is één van de deelgebieden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Loop der jaren zijn de bossen door mens en de natuur gevormd tot een afwisselend bosgebied met vele soorten naaldbomen, loofbomen en eikenhakhout. Er zijn wandelpaden die door de heuvelachtige en cultuurhistorische gebieden slingeren. De statige lanen met grote bomen en voormalige kronkelige kerkenpaden maken de wandeling extra interessant. Het productiebos uitgegroeid tot een grote bos met eindeloze vergezichten.
De heuvels waarop de Kaapse bossen zich bevinden is gevormd door het schuivende ijs in de ijstijd. De schuivende ijsmassa heeft stukken aardkorsten vooruitgeschoven en tegen elkaar geduwd. Hierdoor is het stuwlandschap ontstaan. De smeltwaterdalen zijn ontstaan door het gesmolten ijs die zijn weg zocht naar lager gelegen delen.
Later zijn de mensen op de heuvels gaan settelen. De heuvels werden door de mensen gebruikt voor landbouw of als graasgebied voor hun vee. De groei van de populatie had als gevolg dat het geen 'woeste' gebied meer overbleef en meer kale gronden met zandverstuiving. Om de zandverstuiving tegen te gaan heeft men in 19e eeuw naaldbomen geplant en zo was net als vele bossen hier Kaapse Bossen geboren.
De naam Kaapse Bossen is in 1750 door de familie Van Smellengrebels gegeven omdat ze vonden dat het gebied op de bossen van Zuid Afrika leken. De eerste lanen zijn door de familie Van Smellengrebels aangelegd. Later in 1850 heeft de familie van der Lee het gebied meer vormgegeven door meer bomen te planten. Deze bomen waren voor productie en om het gebied aantrekkelijk te maken voor wandelaars.
Sinds de ijstijd zijn de Kaapse Bossen allerlei metamorfoses ondergaan. Vereniging Natuurmonumenten helpt de natuur hier een handje zodat het meer natuurlijker te wordt. Dit betekent dat het ook aantrekkelijk wordt dieren die de voorkeur hebben voor een natuurlijk bos. De natuur wordt geholpen door begrazing en laten liggen van omgevallen want dit geeft weer onderdak voor insecten.
De natuur heeft hier verder vrijspel. Langzamerhand ontstaat er een natuurlijk bos en trek meer dieren aan. Dieren zoals boommarter, zandhagedis en vele soorten vogels zoals grote bonte specht.