Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

De Pluimpot

Eigenaar(s):
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
De Pluimpot, inpolderings historie
Voormalig afgedamde zeearm is klein natuurgebied met een grote geschiedenis. Momenteel een hoogwatervluchtplaats en broedgebied voor kustvogels.

De Pluimpot is een vrij klein natuurgebied met een heel grote geschiedenis. De Pluimpot is het laatste spoor van de geul die het eiland Tholen tot 1556 in tweeën sneed. Het is nu een afgedamde zeearm die als hoogwatervluchtplaats en broedgebied voor kustvogels dient. Ook recreanten en vogelliefhebbers kunnen hier aan hun trekken komen. Het is goed te zien (te bezoeken?) dankzij het door Staatsbosbeheer aangelegde gemarkeerde pad.

   

Historie

Voorheen was Tholen niets anders dan een verzameling losse eilandjes met daartussen kleine en grote geulen. De geulen werden in de middeleeuwen bedijkt om land te winnen. Eén van de grootste geulen was de Pluimpot en die heeft tot in 1556 het eiland Tholen in tweeën gesneden. Na het afdammen van de grote geul waren alleen de eilanden St. Maardendijk en Scherpenisse nog bereikbaar voor de schepen.

Later, in 1957, werd de Pluimpot gezien als de zwakke schakel in de strijd met de zee. Daarom besloot men de Pluimpot volledig af te sluiten en hiermee begon de laatste grote inpoldering van Tholen. De natuur greep toen zijn kans om het laatste watergebied vorm te geven. 

  

De naam 'de Pluimpot' heeft zijn oorsprong in het verre verleden. Voorheen werd het woord 'Potje' gebruikt om een geul of diepte, omgeven door hoger gelegen delen van de zeebodem, aan te geven. We komen nog steeds woorden tegen die het woord 'Pot' bevatten, zoals de Roompot in de Oosterschelde.

Huidige situatie

Tholen is een belangrijke hoogwatervluchtplaats en een broedgebied voor kustvogels zoals scholeksters, visdiefjes en kluten. De Pluimpot werd daarom door deze vogels gebruikt om te broeden. Ook de zoutplanten en orchideeën grepen hun kans om zich te settelen op de dijken en aan de rand van de oever.

   

De Pluimpot is toegankelijk via de paden op de dijken. Het hele jaar door zijn er vogels te zien. Direct naast het pad is de oever van de watergang begroeid met doorgeschoten bosplantsoen.

 

Datum: 23-7-2009 11:31:40
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...