Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Krekengebied Ouwerkerk

Eigenaar(s):
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Loofbossen, inlagen en polders
Door de dijkdoorbraak in 1953 is er een groot krekenstelsel onstaan en later door de mensen met loofbossen, inlagen en polders vormgegeven.

Na de dijkdoorbraak in 1953 is het gebied Krekengebied Ouwerkerk gevoed door de in en uit stromende zeewater. Zo heeft het zeewater zijn sporen achtergelaten door middel van een krekenstelsel. Door samen spel van de natuur en de mens heeft het gebied zijn vorm genomen met vogelrijke inlagen, jonge loofbossen en typische polders.

   

Historie

De vorming van de Krekengebied Ouwerkerk is begonnen na de dijkdoorbraak in 1953. Er ontstond een grote opening waardoor de zeewater met de getijden in en uit kon stromen. Daarna greep de natuur zijn kans en begon het gebied als eerste te vorm te geven. Er ontstond een uitgebreide krekenstelsel met rijke vegetatie waardoor er meer en meer planten en dieren erop af kwamen.

De inlagen hebben ook veel bijgedragen aan de rijke populatie van vogels. In de wintermaanden worden de inlagen gebruikt als verblijfplaatsen door vele soorten wintergasten en trekvogels.

De eenden en de futen worden hier goed vertegenwoordigd zoals de Geoorde fuut en de Kuifduiker.

Staatsbosbeheer

Momenteel is Krekengebied Ouwerkerk in beheer van Staatsbosbeheer. In het gebied wordt de natuur een handje geholpen door onder andere schapen vrij te laten grazen. Verder zijn er wandelroutes uitgezet door Staatsbosbeheer om te genieten van het gebied en te genieten van wat er zich afspeelt om het water.

 

Datum: 23-7-2009 12:50:34
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...