Het relatief jonge natuurgebied De Kwade Hoek is in de 19e eeuw spontaan ontstaan dankzij de vele ingrijpen van de mens op het landschap. De aanleg van de Haringvlietdam in de jaren 70 heeft het vormingsproces extra versneld. Dagelijks is de kust van het natuurgebied, onder invloed van eb en vloed, nog steeds aan het groeien.
Het unieke van de Kwade Hoek is dat het buitendijks ligt en dagelijks onder invloed is van de dynamiek van de getijden. Hierdoor is er een gevarieerd landschap ontstaan met zoet- en zoutminnende planten. Er groeien bijna 300 soorten planten op het terrein. In de winter wordt door ganzen dankbaar gebruik gemaakt van de grazige schorren om er voedsel te zoeken. Op de voedselrijke slikken foerageren na vloed tientallen steltlopers.
De open vlaktes zijn dé plekken waar scholeksters en strandplevieren graag broeden. Kortom: een natuurgebied met rijke flora en fauna achter de rokende schoorstenen van de drukke Maasvlakte.
In het begin van onze jaartelling bestonden de kusten van de Goeree-Overflakkee uit stranden of schorren waarop zich duinen ontwikkelden. Het terrein achter de duinen was redelijk beschermd tegen overstromingen. In de loop der tijd ontstonden er nederzettingen achter de duinen, waaruit onder andere het vissersdorpje Goedereede is ontstaan.
Schippers van vissersboten moesten altijd 'De kwaaie hoek', waar de overstromingen verraderlijk waren. Schepen liepen vaak vast op de zandbanken. De naam van het natuurgebied is hier dan ook van afgeleid. De schippers waren altijd blij als veilig bij het dorpje 'Goede Reden' waren, namelijk Goedereede.
Det rijke flora en fauna van De Kwade Hoek heeft belangrijke natuurwaarden en daarom is het aangewezen als Natura 2000 gebied. Op deze manier heeft de dynamiek van zee, wind en zand vrij spel zodat de natuur zich hier verder kan ontwikkelen. Op strategische plekken wordt de natuur een handje geholpen door de beheerder Natuurmonumenten. Het gebied is toegankelijk voor recreanten, zodat ook zij de dynamiek van de getijden kunnen beleven.