Amerongse Bovenpolder is een rivieroeverreservaat met een kwelmoeras, gevoed door kwelwater uit de Heuvelrug, de omringende natuurgraslanden, beweide graslanden, een grote plas en een rietveld. In het gebied komt een groot aantal water-, weide- en moerasvogels voor.
Dankzij het natuurontwik-kelingsproject Noordoever Nederrijn zijn de natuurlijke waarden van de Amerongse Bovenpolder weer hersteld. Verder wordt de natuur geholpen door een groep grote grazers, bestaand uit halfwilde paarden en runderen.
Miljoenen jaren geleden was het Nederlands landschap onder invloed van het stromende water vanuit het hoger gelegen West-Europese vasteland. De kronkelende stromingen namen materiaal mee en zetten dit af in de beddingen van de oevers. Zo ontstonden de hoogtes, de stroombanken.
Later, in de ijstijd, heeft het schuivende ijs de loop van rivieren verplaatst of rivieren gesplitst in kleinere rivieren. Bij hoog water kwamen de beddingen onder water te staan. Hierdoor ontstonden er moerassen en graslanden.
Vlakbij de rivieren werden nederzettingen opgezet. Om de nederzettingen te beschermen tegen overstromingen zijn er dijken langs de rivieren aangelegd. De natuurlijke schommelingen gingen hierdoor verloren.
Er werden twee dijken aangelegd: Een kleine dijk vlakbij de oevers: de zogenaamde zomerkade. Een grotere dijk werd wat verder van de zomerkade af aangelegd, de zogenaamde winterdijk.
Er zijn nog geen reacties.
Je moet eerst inloggen om een reactie te kunnen plaatsen. Je kan inloggen door hier te klikken.
Wachtwoord vergeten? Geen punt, vraag hier een nieuw wachtwoord aan.
Heb je nog geen account bij hollandgroen.nl? Geen paniek, je kan je gratis registreren door dit formulier in te vullen en binnen een minuut kun je hier inloggen.