Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij
Landgoed Mariënwaerdt
Lutfi Uzun
Autheur
Lutfi Uzun

Geschreven op
5-5-2013 11:11 uur

Locatie
Landgoed Mariënwaerdt

Routeinformatie
Gemarkeerde route, Landgoed Mariënwaerdt - Kooiroute
Lengte
12,5 km
Soort
Wandelroute
Landhuis van het Landgoed Mariënwaerdt

Aan de oever van de meanderende Linge ligt het cultuurhistorische juweeltje genaamd Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. In het verre verleden was er een Norbertijnen abdij gesticht. Door de bewogen geschiedenis was de abdij verwoest en maakte het plaats voor een imposant landhuis.

Het landgoed heeft de authentieke sfeer van een rivierenlandschap dat versterkt wordt door de 14 monumentale Hofstedes met hooibergen en een vloedschuur. Dit ligt allemaal verspreid over een terrein met akkers, wildrijke bossen, grienden, statige lanen en waterpartijen.

Landhuis van het Landgoed Mariënwaerdt  Verwijsborden in het Landgoed Mariënwaerdt  Ingang van het Landgoed Mariënwaerdt

De giften die men vroeger aan de kerk doneerde, diende vaak als verzekering voor slechtere tijden. Het begon allemaal met de donatie van een stukje grond, Heringwaard , aan de kerk door Hendrik I van Cuijk.

Bos van het Landgoed Mariënwaerdt  Bos in het Landgoed Mariënwaerdt

Fietser op het Landgoed Mariënwaerdt  Appeldijk aan de Linge

Later werd door de aanhangers van Norbert een klooster gesticht op Heringwaard, Mariënwaerdt genoemd. Mariënwaerdt betekent het eiland van Maria of in kerkelijke taal: Insula Sacta Marie. Door de jaren heen heeft het klooster zich ontwikkeld tot een uitgebreid complex, als een soort stadje. De welvarende abdij werd vaak geteisterd door overstromingen en plunderende legerbendes. Met als gevolgd dat de abdij een keer volledig verwoest is geweest.

Bloesem aan de kersen bomen  Bloesem aan de kersen bomen  Bloesem aan de kersen bomen

Na de verwoesting kreeg de Gelderse Overheid het eigendomsrecht. Op de plek van de voormalige abdij werd een imposant landhuis gebouwd. Dit was gedaan om het landgoed te verkopen, maar desondanks heeft het  100 jaar te koop gestaan. Om het landgoed aantrekkelijk te maken werd het verheven tot ' heerlijkheid '. Uiteindelijk heeft A.O.R.F. graaf van Bylandt het gekocht en sindsdien is het in deze familie gebleven.

De Linge is een rivier die in de Betuwe  De Linge is een rivier die in de Betuwe  De paardenbloem - Taraxacum officinale

Mariënwaerdt nu...

Inmiddels beheert de 19e generatie van de familie van Verscheur het landgoed. Om de cultuurhistorische waarden en authentieke sfeer te bewaren wordt op biologische wijze landbouw verricht, zodat natuur en cultuur zich hand in hand ontwikkelt. De biologische producten worden in de landgoedwinkel verkocht.

Lutfi Uzun vind dit leuk.
Wat anderen ervan vinden

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen

Waarschuwing Helaas alleen voor geregistreerde gebruikers.

Je moet eerst inloggen om een reactie te kunnen plaatsen. Je kan inloggen door hier te klikken.

Wachtwoord vergeten? Geen punt, vraag hier een nieuw wachtwoord aan.

Heb je nog geen account bij hollandgroen.nl? Geen paniek, je kan je gratis registreren door dit formulier in te vullen en binnen een minuut kun je hier inloggen.


 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...