Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Boeckesteyn

Eigenaar(s): Natuurmonumenten
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig

In het gebied Boeckesteyn kunt genieten van de landhuizen grond van de rijke amsterdamse kooplieden uit 17e eeuw. Het gebied heeft imposante parkbossen met mooie doorkijkjes, stijlvolle vijvers en kabbelend water. Achter het landhuis groeien in de lente planten en bloemen als rododendrons en azalea's. In de herfst moet zeker een bezoek brengen aan Boeckesteyn voor herfstkleuren

Boeckesteyn is afgeleid van het oudhollandswoord 'beuk'. De reden hiervoor is de oude beuken in het gebied.Boeckesteyn heeft zijn bestaan te danken aan de rijke Amsterdamse kooplieden. De kooplieden verdienden hun brood met zandwinnen tussen Hilversum en Kortenhoef, waarvoor speciaal toestemming hadden. De kooplieden ruilden de stadsleven in voor de buitenleven omdat hun beter beviel. De rijke kooplieden bouwden in het buitenleven landhuizen met imposante parkbossen met mooie doorkijkjes, stijlvolle vijvers en kabbelend water. Zo is onder andere, zoals meerdere buitenplaatsen van 's-Gravelandse, Boeckesteyn onstaan.

Amsterdamse kooplieden hebben bij het inrichten van de buitenplaatsen zich laten inspriren volgens de idee├źn van de Franse barokstijl: strakkelijnen en symmetrische vormen. Deze vormen zijn nog steeds zichtbaar in de statige bomenlanen die vanaf de achterzijde van de villa's loodrecht diep in het bos lopen. Deze fungeren als zichtlijnen.

In het begin van 19e eeuw heeft men aan het landschapstijl stevig gesleuteld. De franse barokstijl moet plaats maken voor de bochtige paden, slingerende waterpartijen en glooiende weiden met boomgroepen. In de lange boomrijen werden doorkijkjes gekapt.

De oude loofbomen zijn inmiddels aan het uitsterven en dat kan je zien aan de scheuren en rimpels aan de bomen. Desondanks gaat leven in het natuur door en de holtes en de grote scheuren geven onderdak voor de bosuilen en de spechten. Deze beuken sieren de buitenplaatsen met de statige bomenlanen en het imposante parkbos.

Datum: 27-5-2009 07:31:09
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Natuurmonumenten
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...