Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Natuurgebied Breede Water in de Duinen van Voorne

Eigenaar(s): Natuurmonumenten
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Trekpleister voor vogels
De blauwe reiger, grauwe gans en de kleine zilverreiger kunnen hier vanaf de vogelkijkpunt goed bekeken worden.

Tot de jaren twintig lag op plek de Brede Water strand. De Nieuwe duninerij sloot het strand van de zee af. Zo ontstond een vallei die meestal onder water staat: Het Brede Water. De oevers van de brede water raakten in de loop der jaren begroeid met wilgen, elzen, eiken en meidoorns, met daar tussen lianen van hop en kamperfoelie.

   

Langs de vochtige, rustige en beschutte oevers vinden vogels een ideale gelegenheid om te broeden en voedsel te zoeken. waterral en de geoorde fuut, slobeend en wintertaling profiteren ervan. In de brede rietzoom broeden grauwe ganzen en soms paartje bruine kiekendieven.

Sinds 1984 broeden er aalscholvers in de bomen aan het water. Zij halen hun voedsel uit zee en het Haringvliet. Door het plukken van takken voor de nesten en door hun uitwerpselen takelen de nestbomen langzamerhand af. Zo zijn aalscholvers in staat het landschap een ander aanzien te geven. Het effect is zeer lokaal en van natuurlijke oorsprong. Vandaar dat de Natuurmonumenten niet in dit proces ingrijpt.

 

Boomvalken

Boomvalken en talloze zwaluwen jagen 's zomers boven het water op libellen, muggen en andere insekten.

Zelfs in de winter volgels kijken

Zelfs als het vriest kunt u hier vogels zien. Meestal houden ze zelf een wak open. Zo blijft het voedsel dat de vogels uit water opvissen bereikbaar. Schaatsen kan hier niet, omdat de vogels dan het wak zouden verlaten, waardoor het dicht vriest. Ook waterral en roerdomp zouden uit de rietzoom vluchten. Hun kans om de winter te overleven is dan kleiner.

 

Datum: 11-8-2009 14:51:51
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Natuurmonumenten
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...