Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Quakjeswater

Eigenaar(s): Natuurmonumenten
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Rond het plas broeden kleine en grotere broed vogels
De blauwe reiger, grauwe gans en de kleine zilverreiger kunnen hier vanaf de vogelkijkpunt goed bekeken worden.
Het Quakjeswater is een duinmeer dat dateert uit de 17e eeuw.

Zo'n 4 eeuwen geleden lag hier een kreek,'de Goote' die op de plek van het huidige Quakjeswater in de zee uitmondde. Een duinenrij maakte de afstand tussen de zee en kreek steeds groter. Ten noorden van het duinmeer groeit een nat elzenbroekbos (broek=drassigland) met elzen en wilgen, ten oosten een droog eikenberkenbos.

Lepelaars in het Natuurgebied Quakjeswater  Lepelaars  Lepelaars

Het Quakjeswater is een duinmeer dat dateert uit de 17e eeuw. In de loop er tijd heeft zich rind het meer een begroeing gevormd van vochtig elzen-, en wilgenbroekbos en droog eikenberkenbos.

Dood hout leeft

Dood hout is onmisbaar in een bos. Het afsterven van bomen en het daarop volgende verrottingsproces is het onderdeel van het kringloop. Veel dieren en planten en schimmels gebruiken het als voedsel of als onderdak.

met regendruppels  Smalle Weegbree  weet niet  bloemen

De lepelaars broeden in koloniervorm op het eiland in het natuurgebied Quakjeswater.

Volgels kijken

Op en rond het duinmeer zijn vaak verschillende vogelsoorten te zien. De eenden soorten die rond het plas broeden en de grotere broed vogels als blauwe reiger, grauwe gans en de kleine zilverreiger kunnen hier vanaf de vogelkijkpunt goed bekeken worden.

Het Quakjeswater is de eerste plek in Nederland waar de kleine zilverreiger ging broeden. Deze spierwitte vogel met zwarte poten en kleine tenen brengt hier tussen de lepelaars zijn jong groot. De lepelaars zijn in de zomermaanden met hun kuif en lepelvormige snavel de meest opvallende vogels. Zij broeden in koloniervorm op het eiland in het duinmeer.

Datum: 21-7-2009 21:15:55
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Natuurmonumenten
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...