De Ihlara vallei is door de jaren heen gevormd en uitgeslepen door de rivier Melendir. Door de vallei loopt een kloof met een lengte van 20 km. Vandaag de dag meandert de Melendir door de kloof en het water van de rivier veroorzaakt nog steeds erosie. De kloof heeft een diepte van 150 meter en in de kloof bevinden zich ongeveer 60 kerken, kloosters en gebedsplaatsen. Hier leefden vroeger, tot in de 4e eeuw, monniken die les gaven in de kerken.
De indrukwekkende en fotogenieke kloof van de vallei is tegenwoordig een trekpleister voor hordes toeristen en af en toe de filmindustrie. Zo is de vallei o.a. bekend van de Star Wars-films. Er zijn diverse scènes opgenomen voor Star Wars IV - A New Hope. In de volksmond wordt de vallei ook wel 'Star Wars Valley' genoemd.
De Ihlara Vallei heeft zijn ontstaan te danken aan een vulkaan en erosie van rivierwater. De vulkaanuitbarsting van Vulkaan Hasan veroorzaakte tektonische bewegingen die de oppervlakte in de omgeving bedekte met zachte tufsteen, grijze, groene en/of bruine rotsformaties. De plekken waar de rotsen opgestapeld waren, vormden een kloof. Na de vulkaan uitbarsting nam de rivier Melendir het over door een kloof dieper te snijden. Uiteindelijk heeft de kloof een diepte van 150 meter.
De stad Aksaray was in de beginjaren van het christendom een belangrijk religieus centrum. De christenen gebruikten de zachte stenen van de kloof in Ihlara om kerken te bouwen. Van deze kerken zijn niet veel meer over, maar enkele ervan zijn nog steeds redelijk intact met fresco’s en open voor bezoekers.
Tegenwoordig is de vallei wegens cultuurhistorische- en natuurwaarden in bescherming genomen. De enkele grote kerken zijn hersteld naar originele vorm en zijn de toegankelijk voor bezoekers.
Wegens instortingen is de voormalige ingang van de kerk verplaatst naar het altaar. De muren van de kerk zijn rijk aan fresco’s die in een primitieve stijl zijn geschilderd. Er is een fresco met de afbeelding van Christus waarbij de kleur van zijn gezicht oranje is en zijn ogen uitdrukkingsloos wit zijn geschilderd.
De Yilanli Kilise (De kerk van de slang) is een kruisvormige kerk met aan de binnenkant een hoefijzervorm. De Yilanli Kilise is ook rijkelijk versierd met fresco’s. De naam van het kerk is vernoemd naar een fresco waarop een aantal slagen geschilderd zijn, die zondaars aanvallen of straffen. Verder is dit klooster rijk aan soortgelijke fresco’s waarop de verdoemden worden gestraft.
Sumbullu Kilise (De kerk van de hyacint) is een klooster van 2 verdiepingen die uit een grote rotsmassa is uitgehouwen. De tweede verdieping werd waarschijnlijk door monniken gebruikt als leefruimte. De elegante voorzijde van het klooster is in goede staat en de kunstwerken zijn verfijnder dan de andere kerken. Verder draagt de Sumbullu Kilise veel sporen van Perzische invloeden.