Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij
Fotografie - Tutorial Fotografie in de regen
Lutfi Uzun
Autheur
Lutfi Uzun

Geschreven op
27-7-2011 09:48 uur

Locatie
Het Staelduinse Bos

Routeinformatie
Gemarkeerde route, Staelduinse Bos - Vleermuisroute
Lengte
3 km
Soort
Wandelroute

De zomer van 2011 begon veelbelovend in Nederland met veel zon en droge dagen. Jammer genoeg is het weer omgeslagen in regen, windstoten en donkere dagen. In Nederland houden wij nu eenmaal niet van slecht weer. Toch geeft dit u nieuwe kansen. In dit tutorial gaan we zowel de mogelijkheden als de juiste voorbereidingen voor fotografie in slecht weer behandelen.

Nadruk op rust in het Staelduinse bos    De wolken zijn natuurlijke diffusers en hierdoor geen schaduw

Regen voegt extra sfeer toe aan je foto’s

Slecht weer met regen biedt van alle weersomstandigheden betere condities om de creatieve kanten van fotografie te verkennen. De afwisselende lichtinval zorgt ervoor dat je als fotograaf kunt experimenteren met je creativiteit. De donkere wolken, de diepe kleuren van natte bladeren en de reflecties op het wateroppervlak geven extra sfeer aan je foto.

Lees verder om te leren hoe je mooie foto’s kunt maken op een regenachtige dag.

Voorbereiding: Zorg dat je droog blijft!

Afwisselende weersomstandigheden vereisen een goede voorbereiding om erop uit te gaan. Eigenlijk bestaat slecht weer niet in de fotografie alleen slechte voorbereiding, denk daarbij aan je kleding en de bescherming van je apparatuur. Een waterdichte poncho en rubberen laarzen geven de beste bescherming aan een fotograaf.

Het Staelduinse Bos    Het Staelduinse Bos

Het is ook belangrijk om je camera te beschermen. Daar zijn genoeg mogelijkheden voor zoals een camerahoes die je lens en camera helemaal omwikkelt of een goedkoop alternatief is een plastic boodschappentas. Verder kun je regen uit de lens houden door de zonnekap erop te zetten.

Gebruik een donker gekleurde paraplu, zodat strooilicht niet verloren gaat.

Als je gebruik wilt maken van je statief dan is een paraplu een goede optie. Deze kun je bijvoorbeeld tussen je schouder en kin inklemmen om beide handen vrij te houden om de camera goed vast te houden. Er zijn grote stevige paraplus die vissers ook gebruiken en je kunt ze vast zetten op de zachte grond. Deze paraplu’s hebben minder last van de harde wind.

Als laatste een microfiber doekje om de druppels van je lens en camera te vegen.

Voor de regen

Voordat regen losbarst, begint de lucht zijn donkere vorm aan te nemen. Donkere wolken wisselen af met zonneschijn of de zon schijnt nog aan de rand van het regenfront. Plekken waar de zonnestralen neerkomen zijn goed belicht, op de achtergrond drijven vaak donkere wolken.

Druppels sieren de bloemen in de regen    Natte bladeren van regen geven een ander effect

Het contrast van donkere wolken en gedeeltelijk belichte terreinen leveren mooie plaatjes op. Dit is het moment om optimaal te profiteren van de spectaculaire lichtomstandigheden.

In de regen

In de regen zijn de lichtomstandigheden zeer gevarieerd en erg fotogeniek.

Regen brengt een aantal interessante patronen, die een belangrijk aspect vormen van de fotografie.

Wees niet bang voor regen want regen biedt veel mogelijkheden voor creatieve fotografie. Door het regenwater ontstaan waterplassen met reflecties. Bovendien werkt regen sfeerverhogend in een foto, bijvoorbeeld waterdruppels die van het raam glijden, een vogel die bescherming zoekt voor de regen onder een tak of boom.

 

Je kunt op de foto spelen met de druppels die uit de lucht vallen. Wil je ze als één lijn, of druppels in de lucht of korte lijnen. Door de sluitertijd te verhogen en te verlagen vorm je lijnen op de foto.

Het neerkomen van druppels op water of andere objecten kan indrukwekkende foto’s opleveren. Druppels die op een blad of op water vallen kunnen dramatische effecten creëren.

Tijdens en na de regen zijn de momenten om macro foto’s te maken. De natuur is door de neerslag volledig schoon gemaakt en de kleuren zijn dieper omdat alles nat is. Bovendien werken de donkere wolken als een natuurlijke diffuser, waardoor je meer verzadigde kleuren hebt. De kleuren in de foto’s van de onderwerpen zullen ervan af spatten. Denk bijvoorbeeld aan druppels op een bloem.

Na de Regen

Ik merk vaak dat veel mensen na de regen gelijk naar binnen vertrekken. Hierdoor missen ze juist net “transient light (voorbijgaand licht)” dat door de donkere wolken heen doorbreekt.

De schoonheid van foto’s net na de regen zit in het feit dat de meeste onderwerpen nat zijn en ze glinsteren door de zonnestralen. Water buigt namelijk het gereflecteerde licht afkomstig uit de omgeving. Maak gebruik van dit verschijnsel. Het verhoogt namelijk de schijnbare diepte in je foto.

Rust heerst overal in de regen    Door de regen hangen takken van bomen omlaag

Na de regen zijn er waterplassen die de omgeving weerkaatsen. Als de wind is gaan liggen zijn reflecties op hun mooist. Neem de tijd en zoek naar een ideale compositie. Verander van kijkhoek door hoger of lager op het onderwerp te kijken.

Slecht weer?

Slecht weer betekent niet dat je geen mooie foto’s kunt maken. De natuur is schoon door de regen en kleuren zijn dieper door de donkere wolken. Prikkel je creativiteit in vallende regen druppels, waterdruppels op bladeren en bloemen of waterplassen met reflecties. Er is geen garantie dat je in de regen altijd mooie foto’s maakt. Als je geduld heb en je bent goed voorbreid, maakt je wel een grote kans.

Een goede voorbereiding zorgt voor rust tijdens het fotograferen. Wanneer je je zorgen maakt over nat worden of dat je camera nat wordt, dan ben je niet goed voorbereid.

Tot slot een belangrijke tip: Als je klaar bent met fotograferen in de regen, vergeet dan niet om je camera en lens droog te vegen.

Lutfi Uzun, Mustafa Arslan vinden dit leuk.
Wat anderen ervan vinden

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen

Waarschuwing Helaas alleen voor geregistreerde gebruikers.

Je moet eerst inloggen om een reactie te kunnen plaatsen. Je kan inloggen door hier te klikken.

Wachtwoord vergeten? Geen punt, vraag hier een nieuw wachtwoord aan.

Heb je nog geen account bij hollandgroen.nl? Geen paniek, je kan je gratis registreren door dit formulier in te vullen en binnen een minuut kun je hier inloggen.


 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...