Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij
Paddenstoelen Fotograferen
Lutfi Uzun
Autheur
Lutfi Uzun

Geschreven op
13-10-2011 21:57 uur

Locatie
Het Staelduinse Bos

Routeinformatie
Gemarkeerde route, Staelduinse Bos - Vleermuisroute
Lengte
3,5 km
Soort
Wandelroute
Porseleinzwam

Voor sommige fotografen is de herfst een boeiend jaargetijde. Tijdens de windstille dagen, met grijze en kille mist, strakblauwe luchten of dagen met onweersbuien en hevige stormen, gaan deze fotografen helemaal los in hun creativiteit. Vooral de verschillende kleuren van de herfstbladeren en de bizarre vormen van de paddenstoelen- en zwammenwereld zijn goed voor herfstfoto’s.

De tijd van de paddenstoelen is bij uitstek het moment voor liefhebbers om erop uit te trekken om foto’s te maken. Paddenstoelen zijn dankbare objecten om te fotograferen dankzij hun vele kleuren en vormen.

Maar hoe krijg je de paddenstoelen nu het best op de foto?

Als je foto's niet goed genoeg zijn, dan sta je er niet dicht genoeg bij.
Robert Capa (fotojournalist tijdens WO II)

Hoe te beginnen

Op het eerste oog lijkt het fotograferen van paddenstoelen eenvoudig, maar veel beginnende fotografen komen bedrogen uit. Men denkt vaak: een paddenstoel loopt niet weg en ik hoef daarom geen extra inspanning te verrichten om haar te fotograferen. Het voordeel dat paddenstoelen gemakkelijk te fotograferen zijn heeft ook als nadeel dat iedereen dit doet met als gevolg dat er op internet een massa aan paddoplaatjes te vinden is.

Gekraagde aardster    Glimmer Inktzwam

Het fotograferen van paddenstoelen kun je niet het hele jaar doen en daarom is het verstandig om je goed voor te breiden. Hierbij moet je rekening houden met het type objectief, lage sluitertijden en ook je statief, flitsers en reflectoren. Vergeet niet dat je op de grond moet liggen voor een laag standpunt, die is vaak erg nat.

Keuze voor een objectief

Als eerste begin je met de keuze van het juiste objectief. Door het grote aanbod aan lenzen hoor ik vaak van mensen dat ze door de lenzen het bos niet meer zien. Welke lens is de beste keuze voor het fotograferen van paddenstoelen.

Een paddenstoel kun je fotograferen met een groothoeklens, een teleobjectief of een macrolens. Bij alle drie de lenzen kun je de paddenstoel altijd goed op de foto krijgen. Bij de ene lens moet je meer afstand nemen dan de andere voor de juiste grootte.

Persoonlijk vind ik het het mooist als de paddenstoelen geïsoleerd zijn van de achtergrond of voorgrond. Hierdoor valt mijn keuze op een lens met de minste scherptediepte zoals een tele- of een macrolens.

Met een groothoeklens moet je zo dichtbij mogelijk bij je object zijn. Bovendien wordt het isoleren van je paddenstoel moeilijker omdat een groothoeklens een grote scherptediepte heeft en er hierdoor meer van de achtergrond zichtbaar is.

Zalmzwam   Zalmzwam

Een tele- of macrolens heeft een langere brandpuntsafstand en hierdoor heb je meer afstand nodig om de paddenstoel volledig in beeld te krijgen. Het voordeel is dat een telelens uitstekend gebruikt kan worden om een paddenstoel te isoleren. Door de grote brandpuntsafstand wordt de achtergrond vaag en zie je minder details.

Lage sluitertijden

Over het algemeen groeien paddenstoelen het best op donkere plekjes waar het vochtig is. Met als gevolg dat je last van lage sluitertijden hebt. Je kunt eventueel met hoge ISO-waardes werken maar het nadeel hiervan is dat er meer ruis op je foto’s komt.

Oesterzwam   Porseleinzwam

Een andere oplossing is een klein statief of een rijstzakje om je camera op te zetten. Wanneer je gebruik maakt van één van deze oplossingen moet je nog rekening houden met schieten uit de hand. Wanneer je uit de hand schiet dan zal je camera alsnog bewegen wat resulteert in onscherpe foto’s. Dit kun je voorkomen door de timer van je camera of een afstandbediening te gebruiken.

Zo laag mogelijk standpunt

Om mooie en indrukwekkende foto’s van paddenstoelen te maken moet je een zo laag mogelijk standpunt kiezen. De foto’s van paddenstoelen zijn op hun best als je op hetzelfde niveau bent of zelfs net eronder fotografeert. Dus zet je camera zo laag mogelijk op de grond. Je kunt je camera bijvoorbeeld op een rijstzak plaatsen, deze zorgt tegelijkertijd voor stabiliteit.

Paddestoel  Herfst, tijd voor paddestoelen. Vliegenzwam.

Waar je nog meer aan moet denken is dat de paddenstoel aan de onderkant donker is door de hoed. Je kunt dit tegenwerken met flitsers en/of reflectoren. Mijn voorkeur gaat uit naar reflectoren omdat met flitsers de foto’s er onnatuurlijk uit kunnen zien.

Praktische tips

Smaken, trends en stijlen veranderen snel. Ik hoop daarom dat de hierboven genoemde tips je creativiteit kunnen verrijken en je op weg helpen tot mooie foto’s van paddenstoelen. Hieronder heb ik de aandachtspunten nog eens samengevat.

 • Compositie
  Voor een mooie fotocompositie geldt maar één ding: alles mag, niets moet.
 • Soort objectief
  Kies voor een lens met een lage scherpte diepte om je object te isoleren en een groothoek om je paddenstoel te plaatsen.
 • Laag Standpunt
  Kies een laag standpunt om meer impact en spanning in je foto te krijgen. Isoleer de paddenstoel door de achtergrond te vervagen.
  • Beeldvullend: Zorg dat de paddenstoel goed of beeldvullend op de foto staat.
  • Derdenregel: Verdeel het beeld horizontaal en verticaal in drie gelijke stroken.
  • Diagonaallijn: Diagonaallijnen geven dynamiek of diepte aan de foto
  • Horizonlijn: Zorg dat de horizon recht is en dat de horizonlijn uit het midden is.
 • Lage sluitertijd
  Paddenstoelen groeien in donkere en vochtige omstandigheden. Zorg voor een statief of rijstzak om je camera op te leggen voor stabiliteit.
 • Plastic om op te liggen
  In de herfst kan de grond erg nat zijn. Vergeet daarom niet een stukje plastic (bijvoorbeeld vuilniszak) mee te nemen om op te liggen.
 • Afleidende objecten
  Als er afleidende takken of sprieten zijn, zou ik deze rustig weghalen. Let er wel op dat je niet te veel weghaalt.
 • Alles mag, niets moet
  Voor een mooie fotocompositie geldt maar één ding: alles mag, niets moet.
Rifat Uzun, MG Natuur vinden dit leuk.
Wat anderen ervan vinden
MG Natuur
MG Natuur schreef op dinsdag 15 november 2011 om 16:10:00 uur:

Goed om dit eens te lezen. Aanrader voor ieder die een paddenstoel wil eten...euh, ik bedoel fotograferen! ;-) Het mooie van deze uitleg is, dat je onmiddelijk merkt dat je met deze adviezen je niet alleen paddenstoelen kunt vastleggen, maar ook nog vergelijkbare andere kleine objecten, zoals bladeren, denneappels, etc. Groetjes, Guy

Reactie plaatsen

Waarschuwing Helaas alleen voor geregistreerde gebruikers.

Je moet eerst inloggen om een reactie te kunnen plaatsen. Je kan inloggen door hier te klikken.

Wachtwoord vergeten? Geen punt, vraag hier een nieuw wachtwoord aan.

Heb je nog geen account bij hollandgroen.nl? Geen paniek, je kan je gratis registreren door dit formulier in te vullen en binnen een minuut kun je hier inloggen.


 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...