Het natuurgebied De Baardwijkse Overlaat ligt ten oosten van Waalwijk. De Baardwijkse Overlaat is grotendeels eigendom van Natuurmonumenten. Sinds 1978 is deze organisatie eigenaar van 48 hectare. De Baardwijkse Overlaat functioneerde om het water van de Maas op te vangen in tijden van overstromingen. Hierdoor onstonden plassen en is trekpleister voor amfibieën geworden. in het bos om het Lange Wiel ziet men veel paddestoelen.
Sinds de middeleeuwen is men bezig de overstromingen van de Maas, de Aa en de Dommel die veel water afvoerden. Soms was het water niet te afvoeren en overstroomde Het Bossche Broek, De Maas overstroomde bij Grave.
Het water werd onder andere opgevangen in de Beerse Overlaat. Grote gebieden (stroomafwaarts en zuidelijk van de Maas) kwamen dan onder water te staan. Om het water naar het westen te begeleiden werden er dijken (zoals de Heidijk) in het noorden gebouwd en in het zuiden begrensten de hogere zandgronden het water.
Lees meer over het natuurgebied: Baardwijkse Overlaat
De kleine vuurvlinder vliegt in drie generaties en is vooral te vinden bij schrale graslanden.
Familie: blauwtjes (LYCAENIDAE)
Deze soort is goed tot redelijk goed te determineren, ook voor een serieuze beginner.
Voorvleugellengte: circa 13 mm. De bovenkant van de vleugels is oranje met onregelmatige zwarte vlekken, zonder violette glans. De onderkant van de achtervleugel is grijsbruin met kleine vlekjes; de oranje achterrandvlekken zijn niet scherp zwart afgezet en soms zelfs zeer onduidelijk. Deze zeer eenvoudig getekende onderkant van de achtervleugel is het meest onderscheidend kenmerk ten opzichte van de andere vuurvlinder-soorten.
Bij het vrouwtje zijn de zwarte vlekken op de onderkant van de voorvleugel groot en ongeordend. De onderkant van de achtervleugel is bij het vrouwtje grijsbruin met kleine zwarte vlekjes; alleen op de achtervleugel bevinden zich oranje achterrandvlekken, die diffuus en niet zwart afgezet zijn. Soms ontbreken deze oranje achterrandvlekken en ook komen vrouwtjes voor met kleine blauwe vlekken op de bovenkant van de achtervleugel. In Nederland worden ieder jaar enkele vlinders gezien waarbij het oranje is vervangen door lichtgeel of wit.
bron: Lees meer over kleine vuurvlinder bij www.vlindernet.nl.
Er zijn nog geen reacties.
Je moet eerst inloggen om een reactie te kunnen plaatsen. Je kan inloggen door hier te klikken.
Wachtwoord vergeten? Geen punt, vraag hier een nieuw wachtwoord aan.
Heb je nog geen account bij hollandgroen.nl? Geen paniek, je kan je gratis registreren door dit formulier in te vullen en binnen een minuut kun je hier inloggen.