Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij
Overzicht blogs
Landgoed Mariënwaerdt
Door
Lutfi Uzun

Geschreven op
5-5-2013 11:11 uur

Locatie
Landgoed Mariënwaerdt

Routeinformatie
Gemarkeerde route, Landgoed Mariënwaerdt - Kooiroute
Lengte
12,5 km
Soort
Wandelroute

Aan de oever van de meanderende Linge ligt het cultuurhistorische juweeltje genaamd Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. In het verre verleden was er een Norbertijnen abdij gesticht. Door de bewogen geschiedenis was de abdij verwoest en maakte het plaats voor een imposant landhuis.

Landhuis van het Landgoed Mariënwaerdt  Fietser op het Landgoed Mariënwaerdt

Het landgoed heeft de authentieke sfeer van een rivierenlandschap dat versterkt wordt door de 14 monumentale Hofstedes met hooibergen en een vloedschuur. Dit ligt allemaal verspreid over een terrein met akkers, wildrijke bossen, grienden, statige lanen en waterpartijen.

Water kan bij de boeren  Bloesem aan de kersen bomen

Bloesem aan de kersen bomen  Bloesem aan de kersen bomen

Historie

De giften die men vroeger aan de kerk doneerde, diende vaak als verzekering voor slechtere tijden. Het begon allemaal met de donatie van een stukje grond, Heringwaard , aan de kerk door Hendrik I van Cuijk.

Verwijsborden in het Landgoed Mariënwaerdt  Ingang van het Landgoed Mariënwaerdt

Later werd door de aanhangers van Norbert een klooster gesticht op Heringwaard, Mariënwaerdt genoemd. Mariënwaerdt betekent het eiland van Maria of in kerkelijke taal: Insula Sacta Marie. Door de jaren heen heeft het klooster zich ontwikkeld tot een uitgebreid complex, als een soort stadje. De welvarende abdij werd vaak geteisterd door overstromingen en plunderende legerbendes. Met als gevolgd dat de abdij een keer volledig verwoest is geweest.

· Lees meer...
Hollandgroen team in Bonaire 1
Door
Lutfi Uzun

Geschreven op
13-3-2013 15:00 uur

Locatie
Washington Slagbaai National Park

Routeinformatie
Gemarkeerde route, Lagadishi walking trail (vlakke)
Soort
Wandelroute

Bonaire kent ongeveer 500 soorten planten, te weten struikgewassen, lage boomsoorten en cactusplanten. Een van die lage boomsoorten is de dividivi, die er zeer apart uitziet met zijn door de wind bepaalde vorm.

Duik buddy - Bonaire National Marine Park  Instructeur - Bonaire National Marine Park

Opvallend is dat veel plantensoorten en -families door minimaal 1 soort vertegenwoordigd zijn.

Washington-Slagbaai Nationaal Park

Het Washington-Slagbaai Nationaal Park heeft een betoverende kustlijn, met haar azuurblauwe zee en hagelwitte stranden waarop zeeschildpadden broeden. 

Bonaire - Washington Slagbaai National Park  Washington Slagbaai National Park

Verder wisselt het bergachtige terrein af met cactuswouden, aloëvelden, rotsformaties, kalksteengrotten, zandduinen, verrassende blowholes en afbrokkelende kalkterrassen...

Bonaire National Marine Park

De azuurblauwe kustlijn, ondiepe baaien en weelderige stranden van Bonaire herbergen een buitengewoon mooie onderwaterwereld. Rondom Bonaire ligt 300 km aan koraalrif met een rijke biodiversiteit die bijna nergens anders te vinden is. Kleurrijk Koraal en exotische vissen zorgen voor een bonte kleurenpracht...

Bonaire National Marine Park  Snorkelen - Bonaire National Marine Park

Klein Bonaire

Klein Bonaire… Helder blauw zeewater, broedende zeeschildpadden, Caribische vissen, ademnemende koralen en stralend witte stranden. Bovendien is het een oase van rust omdat het eiland onbewoond is.

Bonaire National Marine Park  Bonaire National Marine Park

Klein Bonaire is een koraaleilandje dat 800 meter tegenover Kralendijk ligt. Ongeacht de geringe omvang van het eilandje, is er een grote biodiversiteit. Er komen namelijk 54 soorten dieren voor en het kent eiland 34 boom- en heestersoorten en 42 plantensoorten...

· Lees meer...
Indrukwekkende Plaatjes van het Amerongse Bovenpolder
Door
Lutfi Uzun

Geschreven op
9-12-2012 17:15 uur

Locatie
Amerongse Bovenpolder

Routeinformatie
Gemarkeerde route, Winterroute Amerongse Bovenpolder
Lengte
4 km
Soort
Wandelroute

Amerongse Bovenpolder is een rivieroeverreservaat met een kwelmoeras, gevoed door kwelwater uit de Heuvelrug, de omringende natuurgraslanden, beweide graslanden, een grote plas en een rietveld.

Weiland in het natuurgebied Amerongse Bovenpolder   Weiland in het natuurgebied Amerongse Bovenpolder

Weiland in het natuurgebied Amerongse Bovenpolder    Weiland in het natuurgebied Amerongse Bovenpolder

In het gebied komt een groot aantal water-, weide- en moerasvogels voor. Dankzij het natuurontwik-kelingsproject Noordoever Nederrijn zijn de natuurlijke waarden van de Amerongse Bovenpolder weer hersteld. Verder wordt de natuur geholpen door een groep grote grazers, bestaand uit halfwilde paarden en runderen.

Route

Gewandelde route Amerongse Bovenpolder

Amerongse Bovenpolder - Historie

Miljoenen jaren geleden was het Nederlands landschap onder invloed van het stromende water vanuit het hoger gelegen West-Europese vasteland.

Fotograaf Unal Uzun en Yilaydin Uzun   Fotograaf Yilaydin Uzun in de mist

De kronkelende stromingen namen materiaal mee en zetten dit af in de beddingen van de oevers...

· Lees meer...
Winter landschappen
Door
Lutfi Uzun

Geschreven op
7-12-2012 08:58 uur

Locatie
Nationaal Park Veluwezoom

Routeinformatie
Gemarkeerde route, Panoramaroute - Veluwezoom
Lengte
4,5 km
Soort
Wandelroute

Nationaal Park Veluwezoom is een van de grootste en mooiste natuurgebieden van Nederland. De hoge ligging en de grootte van het park leveren een gevarieerd natuurgebied op.

Bossen waren bijna volledig besneeuwd.  Bossen zijn volledig wit ankzij een laag sneeuw

Maagdelijk witte graasgebieden  Verlaten picknick tafeltje...

In het gebied vinden we uitgestrekte bossen, onafzienbare heidevelden, resten stuifzand en statige landschapsparken die horen bij de monumentale gebouwen in het park.

In de omgeving van IJsseldal zien we de invloeden van de landgoederen sterk terug. We zien kenmerken als zware en soortrijke loofbossen, meanderende beekjes en hellende heidevelden. In het centrale en noordelijke deel laat men de natuur zijn gang gaan en hierdoor is het gebied 'woester' en 'lediger'. Een ideaal gebied voor dieren waar ze hun rust kunnen vinden.

Eenzaam in de kou...  Witte bossen in het Nationaal Park Veluwezoom

Historie

De Veluwe heeft zijn vorm een 200.000 jaar geleden in de ijstijd gekregen. Vanaf het oosten en het noorden schoven enorme ijsmassa's ons land in. De ijsmassa's drukten enome hopen zand en keien voor zich uit en naar opzij.

Takken met dikke laag sneeuw...  Koning Winter laat zijn aanwezigheid zien...

Na het smelten van het ijs kreeg de natuur de vrije hand op de kale en deels bevroren heuvels. De wind zorgde samen met het zich terugtrekkende water voor ingesleten dalen en afgeronde toppen met grind, zand en löss. Op de puinwaaiers zijn mensen gaan wonen en zo ontstonden de nederzettingen Velp, Rheden, De Steeg en Ellecom.

· Lees meer...
Zwart/wit fotografie in Boswachterij Westerschouwen
Door
Lutfi Uzun

Geschreven op
28-11-2012 15:22 uur

Locatie
Boswachterij Westerschouwen

Routeinformatie
Gemarkeerde route, Schuilhuttocht
Lengte
8 km
Soort
Wandelroute

Bij natuurfotografie denk je al gauw aan kleurenfoto’s. Dit is natuurlijk niet vreemd. De kleuren in de natuur nodigen je uit om in kleur te fotograferen. Desondanks kan zwart/wit fotografie ook indrukwekkende resultaten hebben.

Fotograaf Yilaydin Uzun in Boswachterij Westerschouwen Fotograaf Yilaydin Uzun

Bovendien brengt zwart/wit fotografie de essentie van fotografie naar boven. Want het is weer back to basic. De basiselementen van fotografie spelen weer een grote rol bij het nemen van je foto’s, namelijk: sfeer, licht, schaduwen, contrastverschil en lichtval.

Pijpenstrootje waaien met de wind mee  Donkere wolken boven Boswachterij Westerschouwen

Internet zit vol met zwart/wit foto’s en als je een foto op internet zet, dan verdwijnt in de massa. Toch zijn er een aantal fotografen die innoverend en toonaangevend zijn op dit gebied. Neem bijvoorbeeld Michel Rajkovic, die bekend is om zijn long exposure foto’s.

Duinen hellingen in het Boswachterij Westerschouwen  Het gras vorm gegeven dorp de wind

Denk aan foto’s van vervaagde wateroppervlaktes en wolken met een scherp onderwerp.

Fotograferen in Boswachterij Westerschouwen

Boswachterij Westerschouwen trakteert de bezoeker op prachtige vergezichten. Het heuvelachtige duinlandschap geeft je een vakantiegevoel. Het gebied heeft uitgebreide routes en is daarom goed toegankelijk voor recreanten. Er zijn wandel-, fiets-, mountainbike-, rolstoelroutes en ruiterpaden.

· Lees meer...
 
Pagina 2/14 van 68 blogs.Eerste12345678910Laatste

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...