Een van de populairste vormen van fotografie is landschapsfotografie. Het is voor iedereen goed toegankelijk en het kost weinig moeite om foto’s van een mooi landschap vast te leggen. Het is wel de kunst om het landschap zo vast te leggen dat het op je foto’s ook interessant blijft.
Daarom een handige tutorial om je op weg te helpen. Er wordt vaak gedacht dat je alleen met dure spullen mooie foto’s kunt maken. Maar iemand die er oog voor heeft kan tegenwoordig ook met goedkopere digitale camera’s geweldige foto’s maken.
· Lees meer...Afgelopen weken kreeg ik e-mails met de vraag: hoe kan ik het best vlinders fotograferen. Daarom besloot ik een tutorial te schrijven over hoe je de beste foto’s van vlinders kunt maken. Deze tutorial kan in principe op alle insecten toegepast worden.
De belangrijkste vuistregel voor elke natuurfotograaf is: Leer je foto-object goed kennen.
Dit geldt dus ook voor vlinders. Want als je weet hoe vlinders zich gedragen en waar ze het meeste voorkomen, dan kun je je voorbereiden om in alle rust je foto's te gaan maken. Je weet dan namelijk waar, wanneer, hoe en met welk equipment je op die plek moet zijn.
Vlinders zijn verdeeld in dagvlinders en nachtvlinders. In deze tutorial zullen we ons focussen op dagvlinders.
Vlinders hebben een vaste levenscyclus. Zo ontpoppen ze zich van eitje naar rups, van rups naar pop en van pop naar vlinder. Als ze zich tot een vlinder hebben gevormd, beginnen ze weer met het bijna de hele dag verzamelen van nectar uit bloemen. Het verzamelen van nectar doen ze door snel van bloem naar bloem te fladderen.
Vooral de vrouwtjes hebben de nectar nodig om eitjes aan te maken. Planten waaruit vlinders nectar halen zijn onder andere de vlinderstruik (Buddleia), lavendel, hemelsleutel, herfstaster, koninginnekruid en enkelbloemige afrikaantjes.
De kleur van de bloemen speelt ook een belangrijk rol bij het zoeken naar nectar. Gele en blauwe bloemen worden vaker bezocht dan de bloemen met andere kleuren. Met hun lange roltong zuigen ze de nectar eruit. Door dit proces wordt de natuur een handje geholpen met de kruisbestuiving van bloemen.
· Lees meer...Dankzij het warme weer van de afgelopen dagen zijn er wat sneller fladderende vlinders naar voren gekomen. Een fascinerend dier...
... dat begint als een hongerig, logge en langzaam bewegende rups die langzaam in een sierlijk vliegend insect verandert met de meest schitterende kleurpatronen en vormen gericht op het afschrikken van jagers.
· Lees meer...De ontluikende lente is bij uitstek de periode van macro fotografie. De natuur ontwaakt en alles wat bloeit en groeit is volop in ontwikkeling. In de wereld van de kleine flora en fauna gaan we op zoek naar insecten en andere fascinerende details. Er zal niet alleen aandacht zijn voor techniek, maar ook voor anders kijken en creativiteit. Bovendien vergt het geduld en inzicht.
Voor mij betekent dat macrofotografie in de natuur. Insecten, bloemen en planten, structuren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is één van de meest fascinerende en bereikbare onderdelen in de fotografie.
· Lees meer...Wie de afgelopen weken ‘s ochtends voor negen uur langs de boomgaarden van het rivierengebied wandelde of fietste kon zien dat de fruittelers diverse keren hun bloemen tegen de nachtvorst hebben moeten beschermen. Ze doen dit door de bomen te beregenen.
De bloemen onttrekken warmte aan het water, waardoor de temperatuur van de bloem boven nul blijft en het water bevriest. De eerste bloemen van de perenbomen, zoals op deze foto, gaan nu langzaam open. De pruimen zijn bijna uitgebloeid en de kersen staan volop in bloei. De appelbomen bloeien nog niet. (meer informatie op www.bloesem.info)
Het voorjaar staat voor de deur en dat is te merken ook. Door de lange koude winter heeft de lente meer tijd nodig gehad om wakker te worden. De winterklokjes hebben de lente nu al een tijdje geleden aangekondigd.
Maar 's nachts het vriest nog. Inmiddels zijn de bollen bijna in volle bloei en de fruitbomen kondigen met hun bloesem de lente aan.
· Lees meer...